Pentru scrierea istoriei recente, arhiva fostului PCR este de importanta capitala. Inaccesibile la Bucuresti, documente emise in anii a€™80 pot fi citite de oricine pe paginile de internet ale serviciilor secrete sau ale universitatilor ame

Pentru scrierea istoriei recente, arhiva fostului PCR este de importanta capitala. Inaccesibile la Bucuresti, documente emise in anii a€™80 pot fi citite de oricine pe paginile de internet ale serviciilor secrete sau ale universitatilor americane. Proiectul de modificare a Legii Arhivelor propus de Jurnalul National ofera solutii pentru rezolvarea acestei inadmisibile situatii.

Intrebati pe strada sau la scoala, majoritatea liceenilor de astazi nu mai poate spune mare lucru despre Nicolae Ceausescu: ""A fost un conducator al Romaniei"". Pentru ei, ""Epoca de Aur"" e deja istorie veche, la fel ca timpul lui Vlad Tepes sau Stefan cel Mare.
ARHIVELE - VERIGA LIPSA. Au trecut 16 ani de la revolutie si multe lucruri s-au schimbat. Poate un adolescent mai curios din fire doreste totusi sa stie de ce a fost demolat satul bunicilor, pentru care motiv parintii lui stateau la coada de la 4 dimineata pentru un banal litru de lapte sau cine decisese si cand ca elevii sa participe la stransul porumbului. Ce ar putea face el ca sa-si astampere curiozitatea, atat timp cat specialistii nu pot oferi astazi un raspuns concludent la aceste intrebari firesti? Sau altfel spus, din ce fragmente - numite de specialisti ""surse istorice"" - s-ar putea reconstitui trecutul unei familii, al unei comunitati, al unui popor? Probabil ca adolescentul curios si-ar intreba prima data parintii. Ar face, fara sa stie, istorie orala. Amintirile supravietuitorilor, presa, memoriile si jurnalele, strazile, cladirile, filmele, jurnalele de stiri sunt tot atatea cai de acces catre trecutul recent. Ele raman insa insuficiente in lipsa informatiei provenite din arhive. Pentru reconstituirea puzzle-ului pe care-l reprezinta trecutul recent, lipseste o piesa esentiala: arhiva fostului PCR, in integralitatea ei.
Regimul comunist a durat in Romania aproape o jumatate de secol. Conform constitutiilor din 1948, 1952 si 1965, ""forta politica conducatoare a intregii societati este Partidul Comunist Roman"". Inclusiv temuta si omniprezenta Securitate era in fapt un executant al vointei structurilor conducatoare ale partidului-stat. Decretul antiavort care intervenea brutal in viata intima a persoanelor, rationalizarile de alimente din anii a€™80, sistematizarea satelor, sistemul repartitiilor obligatorii dupa terminarea facultatii, urmarirea de catre Securitate a adversarilor reali sau imaginari ai regimului - acestea si multe altele au marcat milioane de destine. Totodata, constituie baza de formare a unor mentalitati pe care declaram cu orice prilej ca le vom schimba. La baza amintitelor masuri au stat decizii luate de liderii partidului - de secretarul general, cu acordul membrilor Secretariatului sau ai Comitetului Politic Executiv.
CE-I DE FACUT? In proiectul de modificare a Legii Arhivelor Nationale propus de Jurnalul National se precizeaza in mod explicit: ""In cazul desfiintarii, in conditiile legii, a unui creator de documente, persoana juridica, fara ca activitatea acestuia sa fie continuata de un altul (asa cum este cazul fostului Partid Comunist Roman), documentele vor fi preluate pe baza de inventar/ opis al fiecarui dosar, in conditiile legii, de catre Arhivele Nationale sau de directiile judetene ale Arhivelor Nationale, dupa caz"". Odata intrate in depozitele Arhivelor Nationale, oricare din documentele emise de fostul partid comunist, indiferent de anul in care au fost produse, pot fi cerute spre consultare de orice cetatean al Romaniei, in urmatoarele scopuri: cercetare stiintifica, rezolvarea unor lucrari administrative, informari, actiuni educative, elaborarea de publicatii si eliberarea de copii, extrase si certificate. Exceptie fac documentele ""care privesc siguranta, integritatea teritoriala si independenta statului roman, potrivit prevederilor constitutionale si ale legislatiei in vigoare; care pot leza drepturile si libertatile individuale ale cetateanului; care sunt intr-o stare necorespunzatoare de conservare, situatie stabilita de comisia de specialitate si consemnata intr-un proces-verbal"". Documentele ce fac obiectul acestei exceptii sunt stabilite de catre Consiliul Stiintific al Arhivelor Nationale, cu avizul Comisiei Centrale de Selectionare a Documentelor.
Editiile de documente contin cateva mostre de acte emise in cursul anilor a€™80 de Partidul Comunist. Ele sunt insa o picatura intr-un ocean, majoritatea covarsitoare a hartiilor produse de Comitetul Central fiind la aceasta ora inaccesibile.

VITEZA MELCULUI. Arhiva CC masoara 4.000 de metri liniari, din care anual ""se prelucreaza"" 100


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.