Incidenta atacurilor informatice de tip DDOS a crescut cu peste 600%, se arata intr-un recent raport. De cele mai multe ori, retelele de computere ""zombie"" sunt folosite ca element de santaj la adresa unui site. In ultimii doi ani, atacurile d
Incidenta atacurilor informatice de tip DDOS a crescut cu peste 600%, se arata intr-un recent raport. De cele mai multe ori, retelele de computere ""zombie"" sunt folosite ca element de santaj la adresa unui site.


In ultimii doi ani, atacurile de tip DDOS (""distributed denial of service attacks"") s-au inmultit ametitor. Potrivit unu recent raport Symantec, in 2005 numarul acestor atacuri a crescut cu 679% fata de 2004 (au fost monitorizate primele sase luni din 2005 si ultimele sase luni din 2004). Expertii Symantec au contabilizat, in perioada amintita, o medie de 927 atacuri DDOS pe zi.
STRATEGIE. Potrivit expertilor Softwin, in cazul unui atac de tip DDOS este folosita o ""armata"" de calculatoare infectate pentru a trimite foarte multe pachete de date catre o singura tinta (IP sau site), provocand astfel imposibilitatea utilizarii acesteia. Multitudinea de mesaje care ajung la sistemul tinta il forteaza propriu-zis sa se inchida, astfel aflandu-se in imposibilitatea de a oferi servicii utilizatorilor legitimi. Un hacker (sau un cracker) incepe un astfel de atac exploatand o vulnerabilitate intr-un sistem. Dupa ce preia controlul asupra lui, il transforma in ""conducatorul"" atacului de tip DDOS si incepe sa identifice si sa comunice cu ajutorul lui cu alte sisteme care pot fi compromise.
Anul trecut, Empirical Film (vinde DVD-uri online) a fost ""scoasa din afaceri"" timp de doua saptamani din cauza unui asemenea atac.
In ceea ce priveste Romania, un caz cunoscut este cel din septembrie 2003, cu virusul MS-Blast F, creat si pentru a realiza atac DOS catre serverul tuiasi.ro. Potrivit specialistilor Softwin, atacurile asupra companiilor de la noi din tara nu sunt cunoscute. Acestea prefera tacerea pentru a nu le fi afectata imaginea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.