Dar sa ne oprim putin la banala salata verde, cu varianta ei cunoscuta sub numele de ""laptuca"". De origine incerta, se trage fara indoiala din laptuca salbatica, in Antichitate intalnita in tot intinsul Europei meridionale si vestice, dar si in nordul Africii ori in Orientul apropiat. Grecii si romanii au fost primii care au cultivat-o pentru a fi folosita in salate. Inca de pe atunci avea sa cunoasca multe varietati, de la cele cu frunza alungita, la cele crete sau marginite cu rosu si pe care le banuim a fi ""stramosul"" salatei romane de azi.
Si daca romanii mancau salata de laptuci la sfarsitul mesei - considerand ca aceasta avea virtuti de somnifer, cateva secole mai tarziu, in Avignonul papilor, ea era adusa la masa la inceput, pentru a provoca pofta de mancare. Speciile cunoscute astazi au inceput sa fie ameliorate in secolul al XVII-lea, fiind cultivate atat pentru calitatile lor nutritive, cat si, unele dintre ele, pentru valentele lor decorative.
Salata de primavara cu laptuci! Iata o reteta aparent simpla, cunoscuta de toata lumea. Ce-am mai putea inova? Si totusi, exista solutiia¦ Pentru patru persoane aveti nevoie de: o salata verde (laptuca), 250g de branza (se poate si branza tofu, pentru cei care tin postul), patru oua tari, cateva frunze de papadie, o legatura de ridichi rosii (de luna), trei linguri cu ulei, doua linguri cu otet, sare, piper, arpagic si tarhon. Pentru decor, alegeti cateva flori proaspete de papadie (atentie, numai florile, fara codite, care contin un ""lapte"" cu gust rau). Curatati si spalati salata, desprindeti foile, rupeti-le cu mana, in doua ori in trei si imprastiati-le pe un platou mai larg. Spalati frunzele de papadie si asezati-le peste salata. Adaugati branza taiata in cuburi, feliile de ou fiert si ridichile taiate in sferturi. Preparati o vinegreta din otet, ulei, arpagic si tarhon tocat, sare si piper dupa gust, si stropiti cu ea salata. Decorati platoul cu flori proaspete de papadie. Sigur ii veti impresiona pe cei dragi cu acest aspect primavaratic al salatei.
Despre autor:
Sursa: Jurnalul National
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
-
Inițiativa europeană prin care România ar putea recicla mai eficient sticla
Sursa: green.start-up.ro
-
Laura Olaru, antreprenoarea care a pariat totul pe genți: Trebuie să fii un...
Sursa: retail.ro
-
Care este ziua ta norocoasă în săptămâna 1-7 aprilie în funcție de zodie
Sursa: garbo.ro
-
Emi Gal, fondatorul român care facilitează oamenilor lupta eficientă cu cancerul
Sursa: start-up.ro
-
Eleni Skoura, ING Bank: Personalizarea înseamnă informația potrivită, la...
Sursa: futurebanking.ro
-
Cum să-ți planifici lista de cumpărături pentru o dietă echilibrată? Ponturi...
Sursa: kudika.ro
-
Premierul Belgiei: Mai mulți membri ai Parlamentului European au fost plătiți...
Sursa: wall-street.ro