Cat de bogati sunt politicienii? Declaratiile de avere ale acestora au fost adunate intr-un clasament de revista Saptamana Financiara. De astazi puteti vedea cati bani recunosc politicienii ca au in suplimentul ""Buzunar de demnitar"", care se distribuie gratuit impreuna cu revista.

""Buzunar de demnitar - Top 50 cei mai bogati politicieni"" a fost realizat pe baza declaratiilor de avere, asa cum sunt ele postate in acest moment pe site-urile institutiilor respective. Au fost luate in calcul averile a 710 politicieni: parlamentari, ministri, secretari de stat. Consilieri guvernamentali si prezidentiali, presedinti de Consilii Judetene, primari ai oraselor resedinta de judet. Politicienii din top 50 sunt cei cu averi de peste un milion de euro. 48 din cei 50 de politicieni avuti sunt parlamentari, si doar doi fac parte din administratia locala: primarul Constantei, Radu Mazare, si presedintele Consiliului Judetean Constanta Nicusor Constantinescu, ambii de la PSD. ""Averile declarate de o parte dintre politicieni sunt departe de cele reale. Cea mai flagranta discrepanta apare in cazul participatiilor in societatile comerciale unde trec cota pe care o detin in capitalul social si nu valoarea reala a acestora. Concluzia dupa ce am realizat acest clasament este ca se impune existenta unui organism care sa verifice corectitudinea acestor declaratii de avere"", spune Radu Preda, redactorul sef al Saptamanii Financiare.
IN TOP. Cei mai bogati politicieni au resedinta la Bucuresti: Dan Voiculescu, Zamfir Dumitrescu, Dan Ioan Popescu, premierul Tariceanu, Cozmin Gusa sau proaspat-cercetatul pentru avere Adrian Nastase. La deputati, dupa declaratie, cel mai bogat pare a fi Zamfir Dumitrescu, o mare parte a banilor fiind investita in opere de arta. Valoarea declarata a acestora se apropie binisor de doua milioane de euro.
ZONE. Cei mai bogati alesi sunt, de departe, cei din Muntenia si Dobrogea. Parlamentarii din aceasta zona au acumulat o avere de aproape 400 de milioane de euro. Bucurestenii au adunat peste 270 de milioane de euro, clasamentul fiind dominat de senatori a caror avere insumeaza peste 250 de milioane de euro.
Transilvania nu se prezinta stralucit in ceea ce priveste spiritul afacerist al reprezentantilor electoratului: doar 60 de milioane de euro, atat au reusit sa acumuleze parlamentarii de aici. Deputatii, mai numerosi, detin ponderea: 36 de milioane de euro.
Cumulate, cele mai putine averi le au deputatii si senatorii din Moldova. Averea lor (declarata!) se cifreaza undeva in jurul valorii de 26 de milioane de euro. Deputatii au acumulat 16 milioane de euro, fata de 9,5 milioane euro cat au ""strans"" senatorii.

TOP 10 AVERI POLITICIENI