Stresul mareste de trei ori riscul de avort spontan, potrivit unui studiu recent. Echipa doctorului Pablo Nepomnaschy de la Institutul de Sanatate din Carolina de Nord a studiat posibilitatea ca stresul sa favorizeze pierderea sarcinii. Cercet

Stresul mareste de trei ori riscul de avort spontan, potrivit
unui studiu recent.

Echipa doctorului Pablo Nepomnaschy de la Institutul de Sanatate din Carolina de Nord a studiat posibilitatea ca stresul sa favorizeze pierderea sarcinii. Cercetatorii au tinut sub supraveghere, pe durata unui an, 61 de femei care nu erau inca insarcinate la inceputul studiului. Pentru a evita ca factorii externi sa influenteze rezultatele, autorii studiului au selectat femei care aveau aproximativ acelasi mod de viata: cultura, alimentatie, activitate asemanatoare.
ANALIZE. De trei ori pe saptamana, medicii au analizat probe de urina apartinand participantelor, pe de o parte pentru a verifica daca sunt insarcinate, iar pe de alta parte pentru a evalua nivelul de stres. Cum se ""dozeaza"" stresul in urina? Datorita cortizolului. Aceasta substanta, numita si hormonul stresului, este secretata de glandele suprarenale cand suntem stresati. Cu cat stresul este mai mare, cu atat creste nivelul de cortizol din urina.
REZULTAT. Pe parcursul studiului, 22 de femei au ramas insarcinate. Dintre ele, noua au nascut copii sanatosi, iar 13 au pierdut sarcina. Analizand nivelul de cortizol al femeilor care au suferit un avort spontan, Pablo Nepomnaschy a descoperit ca acesta a fost foarte ridicat pe parcursul primelor saptamani de sarcina. Astfel, el a ajuns la concluzia ca stresul mareste de 3 ori riscul de avort spontan.
Autorii studiului nu au aflat inca de ce cresterea nivelului de cortizol provoaca intreruperea involuntara a sarcinii. ""Corpul interpreteaza, se pare, acest fenomen drept o inrautatire a conditiilor de viata"", sustine dr. Pablo Nepomnaschy. Din aceasta cauza se poate declansa in mod automat avortul.
SELECTIE NATURALA. Cand apare in primele 6 saptamani de sarcina, avortul este o reactie naturala. Organismul viitoarei mame este atat de ""inteligent"", incat daca detecteaza o malformatie la fat, de exemplu, uterul expulzeaza in mod natural produsul de conceptie. Este vorba despre asa-numita selectie naturala in utero. Aceasta explica si de ce femeile de peste 40 de ani, care nasc frecvent copii cu malformatii genetice, prezinta un risc major de a suferi un avort.

STATISTICA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.