Intr-o zi trista pentru israelieni (premierul ales, Ariel Sharon, a implinit ieri 78 de ani, dar nimeni nu l-a putut sarbatori, acesta fiind in coma profunda din 4 ianuarie), premierul desemnat al palestinienilor, Ismail Haniyeh, si-a prezentat condi
Intr-o zi trista pentru israelieni (premierul ales, Ariel Sharon, a implinit ieri 78 de ani, dar nimeni nu l-a putut sarbatori, acesta fiind in coma profunda din 4 ianuarie), premierul desemnat al palestinienilor, Ismail Haniyeh, si-a prezentat conditiile pentru o eventuala recunoastere a statului Israel.

Potrivit acestuia, ""daca acesta va oferi poporului palestinian un stat si ii va reda drepturile"", atunci si Hamas este dispusa sa-l recunoasca.
LAMURIRI. Ce vrea sa spuna aceasta declaratie? Haniyeh a fost desemnat premier dupa victoria miscarii Hamas in alegerile palestiniene din 25 ianuarie. Miscarea islamista spera ca in urmatoarele doua saptamani sa poata forma noul guvern palestinian. Ce legatura este intre toate aceste etape in instalarea guvernului si Israel? Nimic mai simplu: platforma politica a miscarii Hamas prevede nici mai mult, nici mai putin decat distrugerea Israelului. De aici si toata nelinistea provocata in sanul comunitatii internationale de victoria in alegeri a miscarii Hamas.
Dupa alegeri insa, Hamas a parut ca este dispusa la ""discutii"". Haniyeh spune acum ca Hamas este gata sa ia in considerare negocieri cu Israelul, daca acesta se va retrage din Cisiordania si Ierusalimul de Est si va recunoaste dreptul la revenire a refugiatilor palestinieni care au parasit zona in timpul razboiului din 1948 si a urmasilor acestora.
Recent, Hamas aprecia ca negocierile cu Israelul ar reprezenta numai o pierdere de timp. Ulterior a afirmat ca ar putea respecta unele aspecte ale acordurilor de pace interimare din anii a€™90.
""Nu avem nici un sentiment de animozitate fata de evrei. Nu vrem sa ii aruncam in mare. Tot ceea ce vrem este sa ni se dea pamantul inapoi, nu sa facem rau cuiva"", a spus Haniyeh, care a adaugat ca vor fi revizuite toate acordurile care sunt in interesul poporului palestinian si care garanteaza crearea unui stat palestinian, cu capitala la Ierusalim si granitele din 1967. (Marina Constantinoiu)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.