CE GANDIM DUPA 16 ANI DE DEMOCRATIE Sondajul CURS si-a propus sa surprinda ce cred cetatenii Romaniei despre munca la 16 ani de la divortul de comunism. Sistemele economice socialist si capitalist se deosebeau si prin modul in care indivizii se rapo

CE GANDIM DUPA 16 ANI DE DEMOCRATIE
Sondajul CURS si-a propus sa surprinda ce cred cetatenii Romaniei despre munca la 16 ani de la divortul de comunism. Sistemele economice socialist si capitalist se deosebeau si prin modul in care indivizii se raportau la munca. Economiilor capitaliste le este asociata asa-numita ""etica protestanta a muncii"". In comunism, discursul oficial fetisiza munca, etica socialista a muncii si dreptul la munca al fiecarui cetatean.

SIGURANTA LOCULUI DE MUNCA
Romanii isi doresc sa aiba un loc de munca sigur. Cel putin la nivelul declaratiilor, serviciul ocupa un loc important in viata de zi cu zi. 67% dintre ei s-au declarat multumiti de serviciul pe care il au in prezent. Programul de lucru nu pare a fi o problema pentru romani. O mare parte dintre ei incepe serviciul intre sapte si opt dimineata si termina in jurul orei cinci. Atunci cand vine vorba de pauze, subiectii au declarat ca, intr-o zi obisnuita de lucru, acestea sunt, in medie, de 37 de minute.

CE NE FACE SA NU SCHIMBAM SLUJBA?
Salariul, echipa si superiorul sunt factori esentiali pentru a nu fi tentat sa incepi sa cauti un job mai bun. La intrebarea, adresata celor angajati, ""dumneavoastra de cate ori ati schimbat locul de munca de-a lungul vietii?"", media raspunsurilor a fost de doua ori si jumatate. Cei mai multi dintre angajati nu au motive pentru a-si schimba ocupatia actuala. 79% dintre cei aflati in aceasta situatie au declarat acest lucru.

MUNCA ESTE BRATARA DE AUR
Zicala aceasta sigur va este cunoscuta. Romanii o folosesc, dar ce parere au de fapt despre aceasta vorba? Pe categorii de varsta, cei mai convinsi de vericiditatea acestei expresii sunt cei ce au mai mult de 56 de ani. 60% dintre acestia poarta la mana aceasta bratara nevazuta. In opozitie sunt 6% dintre cei care nu au mai mult de 30 de ani si care sunt in dezacord total cu aceasta afirmatie.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.