Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, afirma ca reforma morala sustinuta de liberali vizeaza, ca act de justitie istorica, dreptul fiecarui cetatean de a avea acces la tot ceea ce priveste trecutul comunist al Romaniei si la propriul trecut din timpul acestui regim.

TNL a lansat sambata, la Scoala de iarna de la Predeal, Proiectul national de reforma a clasei politice romanesti si de condamnare a sistemului comunist, tinerii liberali propunandu-si sa contribuie la clarificarea trecutului si sa participe la inlaturarea din viata publica a colaborationistilor vechiului regim. In opinia liberalilor, reforma morala are doua dimensiuni: un act de justitie istorica, de stabilire a adevarului in legatura cu crimele si abuzurile regimului comunist si de reabilitare a victimelor, precum si o actiune cu un rol politic activ. ""Poate de aceea, pana acum, nu a existat o reala vointa politica, in afara declaratiilor de a duce aceasta reforma morala pana la capat"", a spus Tariceanu la Scoala de iarna a TNL. In opinia sa, comunismul a insemnat ""un fel de mocirla morala"". ""Si cred ca avem obligatia sa stim, sa invatam, ca aceste lucruri sa nu se mai repete"", a adaugat el.
TENTATIE. Liderul liberal a mai apreciat ca, pentru unii, valorile si libertatile cetateanului, pe care liberalii le considera fundamentale, par sa fie in aceasta perioada elemente care sa inceapa sa fie desconsiderate. El a mai spus ca exista intotdeauna o tentatie la nivelul anumitor structuri de a intari controlul statului asupra cetateanului si a subliniat importanta mentinerii libertatilor castigate. Totodata, Tariceanu a apreciat ca in perioada comunismului a avut loc o operatiune de eliminare a elitelor, iar unii dintre cei care au participat la acest proces s-au ""reconvertit"" dupa caderea comunismului si ""au imbracat o haina de oameni democrati"", intrand in politica sau in afaceri. Potrivit premierului, acest subiect a fost multa vreme ""cocolosit"" in Romania si s-a incercat, in loc sa se gaseasca o solutie transanta si care sa permita punerea la dispozitia publicului a datelor referitoare la cei care au facut politie politica, sa se mearga pe o ""solutie ametita"", in care, cu cateva rare exceptii, nimeni nu a patit nimic. El a mentionat ca se doreste punerea in ordine a unor lucruri, o data cu modificarea Legii CNSAS.

""FUZIUNEA NU VA AVEA LOC""