Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, afirma ca reforma morala sustinuta de liberali vizeaza, ca act de justitie istorica, dreptul fiecarui cetatean de a avea acces la tot ceea ce priveste trecutul comunist al Romaniei si la propriul trecut din

Presedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, afirma ca reforma morala sustinuta de liberali vizeaza, ca act de justitie istorica, dreptul fiecarui cetatean de a avea acces la tot ceea ce priveste trecutul comunist al Romaniei si la propriul trecut din timpul acestui regim.

TNL a lansat sambata, la Scoala de iarna de la Predeal, Proiectul national de reforma a clasei politice romanesti si de condamnare a sistemului comunist, tinerii liberali propunandu-si sa contribuie la clarificarea trecutului si sa participe la inlaturarea din viata publica a colaborationistilor vechiului regim. In opinia liberalilor, reforma morala are doua dimensiuni: un act de justitie istorica, de stabilire a adevarului in legatura cu crimele si abuzurile regimului comunist si de reabilitare a victimelor, precum si o actiune cu un rol politic activ. ""Poate de aceea, pana acum, nu a existat o reala vointa politica, in afara declaratiilor de a duce aceasta reforma morala pana la capat"", a spus Tariceanu la Scoala de iarna a TNL. In opinia sa, comunismul a insemnat ""un fel de mocirla morala"". ""Si cred ca avem obligatia sa stim, sa invatam, ca aceste lucruri sa nu se mai repete"", a adaugat el.
TENTATIE. Liderul liberal a mai apreciat ca, pentru unii, valorile si libertatile cetateanului, pe care liberalii le considera fundamentale, par sa fie in aceasta perioada elemente care sa inceapa sa fie desconsiderate. El a mai spus ca exista intotdeauna o tentatie la nivelul anumitor structuri de a intari controlul statului asupra cetateanului si a subliniat importanta mentinerii libertatilor castigate. Totodata, Tariceanu a apreciat ca in perioada comunismului a avut loc o operatiune de eliminare a elitelor, iar unii dintre cei care au participat la acest proces s-au ""reconvertit"" dupa caderea comunismului si ""au imbracat o haina de oameni democrati"", intrand in politica sau in afaceri. Potrivit premierului, acest subiect a fost multa vreme ""cocolosit"" in Romania si s-a incercat, in loc sa se gaseasca o solutie transanta si care sa permita punerea la dispozitia publicului a datelor referitoare la cei care au facut politie politica, sa se mearga pe o ""solutie ametita"", in care, cu cateva rare exceptii, nimeni nu a patit nimic. El a mentionat ca se doreste punerea in ordine a unor lucruri, o data cu modificarea Legii CNSAS.

""FUZIUNEA NU VA AVEA LOC""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.