La-nceput au fost birjarii. Timpuri nu prea indepartate in care rotile din lemn ale birjelor duduiau pe caldaram, cai care nechezau chiar si unde era interzis, ehei parfumul de balegar al vremurilor de altadata. Exista o breasla bine definita. Asta
La-nceput au fost birjarii. Timpuri nu prea indepartate in care rotile din lemn ale birjelor duduiau pe caldaram, cai care nechezau chiar si unde era interzis, ehei parfumul de balegar al vremurilor de altadata. Exista o breasla bine definita.
Astazi, cand spui taximetrist definesti o lume pestrita, incepand de la ciobanul din varful muntelui care ma intreaba unde-i Sala Palatului, pana la inginerul disponibilizat caruia nu i-a ramas alta optiune.
Din codul deontologic al taximetristului! Meseria asta te-nvata multe. Spre exemplu, exista tehnici simple de manipulare a clientului. Abordand discutii aleatorii cu ajutorul catorva intrebari bine gandite, se poate determina gradul de instruire si mediul in care se invarte interlocutorul. Pana la ghicirea profesiei nu mai e decat un pas. Acest lucru surprinde intotdeauna. In functie de profilul psihologic se poate sarja pe o conturare de situatie, care poate constitui un deziderat al celui in cauza. La toate acestea contribuie si atmosfera de intimitate care se instaleaza pe parcursul unei jumatati de ore (timpul mediu al unei curse). Si toate acestea fara vreun scop precis, ci doar ca un simplu exercitiu psihologic ce poate antrena cel mult rotunjirea ciubucului.
Scaunul soferului dat cat mai in spate, iar cel al clientului din dreapta cat mai in fata, obtinandu-i-se astfel o pozitie inconfortabila din care poate fi ,,dominat psihologic"" cu discutii prin care el este ridicat la un nivel cat mai ,,boieresc"". La finalul cursei, taximetristul este teribil de ,,jenat"" cand constata rotunjirea platii intr-un acces de ""noblese oblige"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.