Romania va recupera circa 976,9 de milioane de dolari din datoria pe care autoritatile irakiene o au fata de tara noastra. Guvernul a aprobat joi Acordul bilateral cu Republica Irak, semnat la Amman la 18 august 2005 privind reglementarea datorie
Romania va recupera circa 976,9 de milioane de dolari din datoria pe care autoritatile irakiene o au fata de tara noastra.

Guvernul a aprobat joi Acordul bilateral cu Republica Irak, semnat la Amman la 18 august 2005 privind reglementarea datoriei autoritatilor irakiene fata de tara noastra. ""Aceasta suma reprezinta aproximativ 60% din cea revendicata initial de partea romana, care este de 1,7 miliarde de dolari SUA, inregistrata in prezent extrabilantier in contabilitatea publica"", se arata intr-un comunicat de presa remis ieri de Executiv. Perioada de rambursare a datoriei este de 23 de ani. Prima transa urmeaza a fi achitata la 1 ianuarie 2009, iar ultima la 1 martie 2028.
PLUS. Irakul a semnat la 21 noiembrie 2004 un acord-cadru cu Clubul de la Paris, document care fixeaza termenii in care aceasta tara isi poate reglementa datoria externa. Bucurestiul a obtinut, in plus, o serie de avantaje. Astfel, au fost calculate si acceptate dobanzi de intarziere pana la data de 31 decembrie 2004, in suma de peste 880 milioane de dolari, cu toate ca prin Acordul incheiat de tara noastra si Irak in 1990 nu fusesera prevazute dobanzi de intarziere si nu erau acceptate dobanzi la dobanzi.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.