Localnicii invata engleza cu limba intre dinti. Americanul a adus in comuna revista Newsweek, cursuri de Drepturile omului si un proiect despre spiritul democratiei. Misiunea voluntarului: solutii la problemele materiale si de mentalitate ale comunit

Localnicii invata engleza cu limba intre dinti. Americanul a adus in comuna revista Newsweek, cursuri de Drepturile omului si un proiect despre spiritul democratiei. Misiunea voluntarului: solutii la problemele materiale si de mentalitate ale comunitatii.

Pe axa Washington-Londra-Bucuresti a mai aparut un reper, comuna Cudalbi, jud. Galati. Aici, anul trecut a sosit un voluntar din Corpul Pacii - serviciul guvernamental al Statelor Unite ale Americii. Contrar asteptarilor, americanul Russell Shankland nu a facut nici un accident rutier, nici nu a produs victime colaterale. Dimpotriva, baiatul in varsta de 24 de ani preda linistit limba engleza la clasele de gimnaziu si ii ajuta pe adultii din comuna - politisti, someri, contabili-sefi, administratori - sa afle mai multe despre democratia americana. ""Doi ani voi sta la Cudalbi, pur si simplu sa ajut, spune Russell. Le-a fost greu satenilor sa inteleaga acest lucru.""
CINE L-A CHEMAT. Invatatorul Iulian Ciormila, 30 ani, preda la Scoala nr.2 din Cudalbi si e unul din cadrele didactice pe care Romania ar trebui sa-l cloneze. In ultimii ani, invatatorul a propus mai multe proiecte de finantare si a castigat doar unul - ""Iarba verde de acasa"", un parc in jurul scolii, finantat de Banca Mondiala. A inteles repede ca are nevoie de un consilier in demersurile sale si a cerut la Peace Corps Romania un profesor de engleza american pentru scoala sa. Astfel, acum opt luni, Russell Shankland - un absolvent de Jurnalism din Missouri si un impatimit dupa calatorii si experiente multiculturale - a fost repartizat in localitatea cu pricina. ""Avem nevoie de tot la noi in sat. Drumuri, canalizare, centre de informare, educarea copiilor"", spune invatatorul Cioromila, privindu-l pe yankeul Shankland cum urca in spatele Daciei sale. ""E o masina care merge tot timpul. Ridici capacul, lovesti motorul si porneste"", zice Russell intr-o romaneasca stalcita.
FURTUNA DE CREIERE. Imediat ce a ajuns in sat, americanul a organizat o intalnire in cadrul Asociatiei pentru dezvoltare rurala Cudalbi. Ca un manager occidental, Russell le-a cerut satenilor prezenti sa faca un ""brain-storming"" si sa identifice o problema generala a comunei, apoi sa identifice doua probleme particulare si sa gaseasca solutiile. ""In America noi invatam sa gandim in scheme, dupa o logica a progresului. La Cudalbi, localnicii au inceput sa vorbeasca despre orice in acelasi timp"", isi aminteste voluntarul si presupune ca acesta e un alt mod de organizare.
Russell a identificat problema abandonului scolar. Copiii termina clasa a VIII-a, dar nu au motivatia sa invete, din cauza ca parintii agricultori nu-si permit sa-i tina la liceu. ""Ma doare si incerc sa fac ceva. Sa adunam fonduri si sa sustinem aceste familii sarace, marturiseste voluntarul. Trebuie sa ne asiguram ca orice copil care invata si ia note bune merge la liceu. Eu trebuie sa gasesc banii.""

SCHIMB. Americanul a dat supermarketul din Missouri pe bacania din Cudalbi


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.