Organizatia Human Rights Watch, din Statele Unite, cea care a divulgat numele Romaniei in scandalul inchisorilor secrete ale CIA, solicita din nou Bucurestiului sa ofere clarificari. Intr-un comunicat transmis Agentiei Mediafax, Human Rights Wa

Organizatia Human Rights Watch, din Statele Unite, cea care a divulgat numele Romaniei in scandalul inchisorilor secrete ale CIA, solicita din nou Bucurestiului sa ofere clarificari.

Intr-un comunicat transmis Agentiei Mediafax, Human Rights Watch (HRW) aminteste ca Romania si Polonia, cele doua tari despre care a afirmat ca ar fi gazduit inchisori secrete marca CIA, trebuie sa raspunda acuzatiilor ca adapostesc astfel de centre de detentie si, totodata, trebuie sa ofere informatii complete despre operatiunile desfasurate pe teritoriile lor.
MOMENTUL POTRIVIT. A emis aceste cerinte in conditiile in care termenul-limita impus de Consiliul Europei guvernelor statelor membre pentru furnizarea de informatii expira la 21 februarie, iar comisia temporara de ancheta a Parlamentului European va avea audieri pe aceasta tema la 23 februarie.
""Romania si Polonia trebuie sa ofere asistenta in actualele anchete, dand informatii despre operatiunile CIA de pe teritoriul lor, intreprinse incepand din 2003. Cele doua tari trebuie sa puna la dispozitie date despre cursele efectuate pe teritoriul lor de avioane utilizate de CIA"", se arata in comunicatul HRW.
AEROPORTURI CIVILE. Potrivit Mediafax, care nu precizeaza data la care a primit solicitarea de la HRW, datele de zbor si investigatiile intreprinse de presa internationala arata ca presupuse avioane ale CIA s-au indreptat, de mai multe ori, in 2003 si 2004, spre baze militare inchise sau aerodromuri izolate din Romania si Polonia, efectuand curse care decolasera din Afganistan, Iordania si Guantanamo. HRW subliniaza ca, in contrast cu acest aspect, majoritatea celorlalte escale facute de aceste avioane in Europa au avut loc pe aeroporturi civile, fara acces restrictionat, fiind astfel mai putin probabil ca ele sa fi fost folosite ca locatii pentru operatiuni sub acoperire.
Organizatia americana pentru apararea drepturilor omului insista ca autoritatile romane si poloneze sa puna la dispozitie datele privitoare la cursele inspre si dinspre aceste aerodromuri, efectuate de avioane CIA, in privinta carora exista suspiciuni credibile ca au transportat prizonieri din 2002 pana in prezent. Printre respectivele avioane figureaza un Boeing 737 cu numarul de inregistrare N313P si aeronave Gulfstream cu numerele N379P si N85VM.
LISTA LUNGA. Romania si Polonia nu sunt singurele tari aflate pe lista HRW. Germania, Italia, Macedonia si Suedia ingroasa randurile statelor care ar trebui sa ofere informatii despre transferarea unor persoane suspectate de terorism in locuri in care riscau sa fie torturate.
Scandalul declansat la finele anului trecut, dupa o serie de dezvaluiri publicate de Washington Post si, ulterior, confirmate si completate de HRW, a pus pe jar autoritatile europene. La 21 noiembrie, secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, a demarat o ancheta oficiala, iar toate guvernele au fost obligate, pana ieri, sa ofere explicatii despre presupusa lor implicare - prin actiune sau omisiune - in scandalul inchisorilor secrete si al extradarilor extraordinare, reaminteste HRW. Tot din noiembrie, Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei a demarat o ancheta condusa de Dick Marty, iar Parlamentul European a creat luna trecuta o comisie temporara pentru anchetarea utilizarii teritoriului european de catre CIA pentru transportarea si mentinerea ilegala in detentie a unor prizonieri.

POZITII OFICIALE ALE ROMANIEI SI POLONIEI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.