Multi proprietari nu realizeaza ca centralele termice trebuie instalate, utilizate si verificate in conformitate cu prescriptiile legale, iar accidentele care au avut loc dovedesc ca aceia care utilizeaza acest tip de echipamente termice nu cunosc

Multi proprietari nu realizeaza ca centralele termice
trebuie instalate, utilizate si verificate in conformitate
cu prescriptiile legale, iar accidentele care au avut loc dovedesc ca aceia care utilizeaza acest tip de echipamente termice nu cunosc reglementarile legale

Multi proprietari de apartamente si-au instalat centrale termice proprii, atat din dorinta de a face economii, cat si pentru a se bucura de autonomie in ceea ce priveste incalzirea si apa calda in locuintele proprii. Din pacate insa, o parte din acesti proprietari nu cunosc legile cu privire la instalarea, montarea si exploatarea centralelor termice si fac greseli elementare, cum ar fi, spre exemplu, instalarea sau intretinerea cu persoane neautorizate.
REGULI DE URMAT
Specialistii ISCIR va reamintesc cateva dintre regulile de baza pe care trebuie sa le respectati, astfel incat sa evitati accidentele:
1. montarea, dar mai ales punerea in functiune a unei centrale termice de apartament se va efectua, in mod obligatoriu, de personalul autorizat al unei societati autorizate de ISCIR si de producatorul centralei termice respective si care, la final, va va elibera o serie de documente in conformitate cu Prescriptiile Tehnice ISCIR in vigoare - de exemplu Autorizatia de functionare sau Verificare tehnica periodica;
2. proiectarea si executarea instalatiei de gaz aferente centralei termice pe combustibil gazos se realizeaza doar cu firme autorizate ANRGN;
3. incheiati un contract de service cu o societate autorizata de ISCIR de producatorul centralei termice respective; chiar daca aveti deja montata centrala termica, de persoane neautorizate, nu ezitati sa luati legatura cu o societate autorizata de ISCIR si sa ii solicitati efectuarea unei verificari tehnice si obtinerea autorizatiei de functionare; termenul-limita de obtinere a autorizatiei de functionare este 30 iunie 2006. Dupa aceasta data furnizorul de gaze va sista livrarea gazelor daca nu aveti autorizatie de functionare si verificarile tehnice la zi ale centralei.
Trebuie sa aveti in vedere faptul ca prescriptiile tehnice urmaresc sa asigure protectia persoanelor, mediului si proprietatii, interzicand existenta in functionare la utilizatorii finali a unor aparate necorespunzatoare, motiv pentru care ele trebuie strict respectate.
Aparatele consumatoare de combustibili gazosi pot fi date in exploatare de durata la utilizatorul final numai dupa finalizarea montarii/instalarii, punerii in functiune si verificarilor tehnice efectuate de un agent economic autorizat de ISCIR si dupa avizarea rapoartelor de verificare de catre ISCIR sau, dupa caz, de catre un agent economic autorizat de ISCIR in acest sens.
VERIFICAREA OBLIGATORIE PERIODICA
O functionare sigura si de durata a centralelor termice presupune ca uzura si fenomenul de imbatranire ale materialelor sa fie cunoscute din timp si sa fie inlaturate prin masuri adecvate. Pentru realizarea acestor scopuri, precum si pentru protejarea utilizatorilor, a aparut necesitatea efectuarii verificarilor tehnice periodice. Responsabilitatea initierii verificarilor tehnice periodice revine utilizatorului final.
Despre obligativitatea efectuarii acestor verificari tehnice periodice utilizatorul va fi informat prin instruirea initiala, cu ocazia primei puneri in functiune si inmanarii si semnarii livretului aparatului. Semnarea acestui livret de catre utilizatorul final semnifica insusirea de catre acesta a obligatiei de a supune aparatul verificarii tehnice periodice si de a nu il utiliza in lipsa autorizatiei de functionare.Verificarile tehnice periodice trebuie sa fie extinse si asupra aparatelor care au fost instalate inainte de intrarea in vigoare a prescriptiei tehnice - PT A1 - 2002.
Verificarea tehnica periodica a aparatelor consumatoare de combustibili gazosi este obligatorie, cel putin o data la doi ani.
Autorizarea functionarii si verificarea tehnica periodica a centralei pot fi facute de orice societate autorizata de ISCIR. Daca aveti garantie pentru aparat de la o societate autorizata sau un contract de service, apelati la aceste societati, intrucat cunosc cel mai bine tipul centralei dumneavoastra sau eventualele probleme ce pot aparea in functionarea acesteia.
IN LIPSA AUTORIZATIEI, SE INTRERUP GAZELE
Verificarea si revizia periodica a instalatiilor de utilizare a gazelor sunt obligatorii si se efectueaza de operatorul licentiat al sistemului de distributie, in conformitate cu prevederile contractului de furnizare a gazelor naturale. Operatiunile de verificare se efectueaza la maximum 2 ani si cele de revizie, la maximum 10 ani de catre firme autorizate ANRGN. In cazul in care verificarea sau revizia nu se poate efectua din cauza absentei consumatorului, acesta va fi anuntat in scris asupra datei reprogramarii verificarii sau reviziei. Daca verificarea sau revizia nu se poate efectua la data reprogramata, se va proceda la sistarea furnizarii gazelor.
Autorizarea de functionare a centralei termice se va face la prima punere in functiune si periodic, cel putin o data la 2 ani. Furnizarea combustibilului gazos se va face numai la centrala termica care indeplineste conditiile de functionare in siguranta si care are verificarea tehnica periodica efectuata, conform prevederilor prezentei prescriptii tehnice.
In functie de rezultatele obtinute, verificarea tehnica periodica a centralei termice poate avea rezolutia:
a) ""se admite continuarea utilizarii"";
b) ""se interzice functionarea in continuare
a aparatului"".
Utilizarea aparatelor fara verificarea tehnica periodica efectuata de un agent economic autorizat de ISCIR si fara avizarea raportului de verificare de catre cei autorizati sa o faca este interzisa si atrage decuplarea de la reteaua de gaze a acestuia.
Furnizarea combustibilului gazos se va face numai la aparatele care indeplinesc conditiile de functionare in siguranta si care au verificarea tehnica periodica efectuata. Furnizorul de gaze este obligat sa sisteze livrarea combustibilului la utilizatorul final care nu face dovada indeplinirii conditiilor privind functionarea in conditii de siguranta a aparatului pe care il detine.
PASTRATI DOCUMENTELE
Utilizatorul final are obligatia sa supuna centrala termica unor verificari tehnice periodice cel putin o data la 2 ani dupa autorizarea initiala de functionare. Este strict interzisa incredintarea centralelor termice de catre utilizatorii finali unor persoane sau agenti economici neautorizati de ISCIR pentru a se efectua interventii si reparatii la acestea. Inainte de a va gandi la economiile pe care le puteti face apeland la un mester, in loc de o societate autorizata, luati in calcul riscurile la care va expuneti atat familia, cat si vecinii.
Utilizatorul final este obligat sa pastreze in bune conditii livretul centralei termice care evidentiaza verificarile tehnice periodice si care descrie conditiile de exploatare pe toata durata de serviciu a centralei termice, de la prima punere in functiune si pana la scoaterea din uz a acesteia. Livretul centralei impreuna cu documentatia tehnica de identificare a centralei si instructiunile de utilizare/intretinere trebuie sa fie transmise o data cu centrala, in cazul transferarii acestuia unui alt utilizator final (de exemplu, atunci cand vindeti apartamentul in care ati montat centrala termica).
In perioada dintre doua verificari tehnice periodice, utilizatorul final este obligat sa respecte instructiunile de utilizare ale producatorului, care ii sunt special destinate, instructiunile si recomandarile agentului economic autorizat care a efectuat lucrarile de punere in functiune si, dupa caz, de verificare tehnica periodica, iar in cazul constatarii unui defect, sa opreasca imediat aparatul in siguranta si sa anunte un prestator de specialitate autorizat.

LA PUNEREA IN FUNCTIUNE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.