Doua organizatii neguvernamentale ecologiste, sustinute de organismele internationale, au sesizat Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor in chestiunea amplasarii ilegale a unor centrale eoliene in Delta Dunarii. Eco Pontica si Societatea Orni
Doua organizatii neguvernamentale ecologiste, sustinute de organismele internationale, au sesizat Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor in chestiunea amplasarii ilegale a unor centrale eoliene in Delta Dunarii.

Eco Pontica si Societatea Ornitologica Romana, impreuna cu BirdLife International, contesta deciziile adoptate de autoritatile locale din Tulcea cu privire la amplasarea unor astfel de centrale. Pana in acest moment a fost construita o singura centrala, in zona Baia, urmand ca in anii urmatori sa fie construite si la Bestepe, Mahmudia, Murighiol si Casimcea. Societatea civila sustine insa ca centralele eoliene au fost sau urmeaza sa fie ridicate in arii naturale protejate sau in apropierea lor, fara ca nimanui sa-i pese de legislatia de mediu.
HABITATE DISTRUSE. Amplasarea eolienelor de pe Dealul Ienicerilor din comuna Baia este ilegala, deoarece constructia s-a facut cu distrugerea habitatului de pajisti uscate, protejat prin Legea 426, precum si a unor specii amenintate cu disparitia, acuza ecologistii. Centralele ameninta speciile de pasari protejate dependente de acel habitat. Si proiectele viitoarelor centrale ar incalca prevederile legislative in vigoare. In ciuda protestelor ecologistilor, Agentia de Protectie a Mediului Tulcea a eliberat deja avizele de mediu necesare punerii in functiune a centralelor eoliene. Ba mai mult, directorul APM Tulcea, Bectas Cadar, cunoscut si pentru alte autorizari cu cantec, pare a fi un serios sustinator al acestor activitati. (Alexandru Nastase)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.