""O femeie sterilizata e ca un arbore uscat, care nu mai are nici un viitor, deoarece nu mai poate fi decat trunchiat"", explica cu o voce trista Natasa Botosova, o femeie de etnie rroma, de 39 de ani, care traieste in Republica Ceha.
Tanara da glas dramei a peste 50 de femei de etnie rroma care au fost sterilizate in mod ilegal de autoritatile cehe dupa 1990. Si alte femei care au trait aceeasi experienta nefericita declara ca au fost sterilizate cu forta, fara sa stie, fara sa inteleaga consecintele unei astfel de operatii si, mai grav, fara sa-si dea consimtamantul. SUB LUPA UE. De cativa ani, insa, femeile de etnie rroma care nu mai pot avea copii au declarat razboi deschis autoritatilor si au adus atat in atentia justitiei, cat si a forurilor europene abuzurile la care au fost supuse. In total, peste 87 de femei de etnire rroma au depus plangeri in Cehia in legatura cu sterilizarile ilegale, alertand totodata si autoritatile de la Bruxelles. Oficialii europeni au intocmit un raport din care reiesea ca autoritatile cehe au sterilizat in mod ilegal femeile de etnie rroma, fara a avea consimtamantul acestora, atat in perioada comunista, cat si dupa 1990.
Uneori, medicii cereau acordul scris al pacientelor care urmau sa fie operate, cu toate ca majoritatea femeilor rrome nu stia nici sa scrie, nici sa citeasca, deci semna in necunostinta de cauza. De aceea, pentru a domoli avantul justitiar al rromilor, Bruxellesul, ingaduitor, a propus statului ceh sa ofere femeilor care au fost operate inainte de 1991 o serie de compensatii. Pentru abuzurile care au avut loc chiar si dupa caderea comunismului, europenii cred ca medicii care au facut astfel de operatii trebuie adusi in fata justitiei.