Protestele din lumea araba fata de caricaturile cu profetul Mahomed nu dau semne ca ar putea inceta prea curand. Dimpotriva, par sa se amplifice sub presiunea unor grupari islamiste radicale. Mai mult de 200 de protestatari, membri ai Frontului d

Protestele din lumea araba fata de caricaturile cu profetul Mahomed nu dau semne ca ar putea inceta prea curand. Dimpotriva, par sa se amplifice sub presiunea unor grupari islamiste radicale.

Mai mult de 200 de protestatari, membri ai Frontului de Aparare Islamica (FPI), au atacat ieri ambasada americana din Jakarta, aruncand cu rosii, oua si pietre. Acestia au protestat fata de caricaturile cu Mahomed, dar si fata de existenta unei statui a profetului la Curtea Suprema din Washington. Cei 50 de membri ai fortelor de ordine mobilizati la locul incidentului nu au reusit sa-i tina pe protestatari departe de cladire, iar ambasada americana a condamnat dur violentele pe care le considera a fi provocate.
BLOCAJE SI CONFRUNTARI. In Capitala pakistaneza, Islamabad, fortele de securitate au blocat ieri toate caile de acces si au asigurat protectia zonelor sensibile si a ambasadelor straine, dupa ce autoritatile au interzis o manifestare convocata de partidele islamiste. Cu toate ca in Capitala au fost detasati aproximativ 5.000 de politisti si 800 de membri ai fortelor speciale, coalitia islamista Muttahida Majlis-e-Amal a anuntat ca va incalca interdictia. Politia a trebuit sa foloseasca gaze lacrimogene pentru a dispersa multimea furioasa, care a incendiat cateva masini si a atacat cu pietre. Danemarca, tara unde au fost publicate prima data caricaturile, a decis vineri sa isi inchida ""temporar"" ambasada din Pakistan, iar scuzele cotidianului care le-a dat publicitatii au fost preluate de cateva publicatii din Arabia Saudita.
In Nigeria, protestele fata de caricaturile cu Mahomed au degenerat in violente interconfesionale, soldandu-se cu 16 morti, a anuntat politia, citata de AFP. Martorii oculari au povestit ca violentele din Maiduguri, capitala statului Borno, au izbucnit in momentul in care politia a facut uz de gaze lacrimogene pentru dispersarea manifestantilor, reuniti la apelul unei organizatii islamice, in aceasta zona a tarii cu populatie majoritar musulmana. Protestatarii au luat drept tinta comunitatea crestina din oras, incendiind si jefuind biserici si magazine. ""Am arestat 115 persoane. Alte circa 15 au fost ucise de protestatari, iar 11 biserici au fost incendiate"", a declarat un purtator de cuvant al politiei.In Marea Britanie, peste zece mii de musulmani au luat parte la cel mai mare protest organizat in regat de la declansarea razboiului caricaturilor.
ATAC LA ITALIENI. Cel putin zece persoane au murit si numeroase altele au fost ranite, dupa ce consulatul Italiei de la Benghazi a fost atacat vineri de 1.000 de manifestanti. Politia a facut uz de gaze lacrimogene si a tras cu gloante adevarate pentru a-i dispersa pe protestatari, relateaza AFP. ""Cel putin zece manifestanti au fost ucisi"", a declarat in noaptea de vineri spre sambata Dominico Bellatoni, secretar I al ambasadei Italiei de la Tripoli. Diplomatul a precizat ca ""nici un cetatean italian nu a fost ranit"". Fundatia Kadhafi, condusa de Seif el-Islam Kadhafi, fiul liderului libian Muammar Kadhafi, a afirmat ca vinovate pentru acest prim atac asupra unei reprezentante diplomatice italiene sunt declaratiile ""provocatoare si revoltatoare"" impotriva islamului facute de ministrul italian Roberto Calderoli.

DEMISIA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.