In numarul nostru de vineri am publicat o corespondinta din Bucuresti a ziarului Nordul. Opinia acestui ziar este importanta. El reprezinta in Europa ideile si tendintele politicei rusesti. El este pe langa aceasta un jurnal oficios, adica prudent
In numarul nostru de vineri am publicat o corespondinta din Bucuresti a ziarului Nordul. Opinia acestui ziar este importanta. El reprezinta in Europa ideile si tendintele politicei rusesti.

El este pe langa aceasta un jurnal oficios, adica prudent si cumpatat. (...) Ce zice dar organul cabinetului din St. Petersburg? (...) Mai intai stabileste ca Basarabia a fost cucerita de rusi in 1812 de la populatiunile salbatice locuind sub corturi, asemanate cu cerchezii, si ca in 1856 ea n-a fost dar restituita legitimilor sai proprietari. Atatea cuvinte, atatea erori istorice. Basarabia in 1812 facea parte integranta din Moldova, de care fusese alipita in curs de mai bine de patru sute de ani. Ea a urmat pana la 1812 soarta acestui principat, a carui a costituit aproape jumatatea. (...) Orisicum, in 1812, ca in tot cursul istoriei sale, Moldova cu Basarabia impreuna formau un stat deosebit, cu legile si printul sau, si se aflau supuse numai la ceea ce diplomatia a numit impropriu ""suzeranitatea Portei Otomane"". Basarabia, fiind in aceasta situatie in 1812, a fost, in ""actul oficial de cesiune, dobandita de catre Rusia de la Poarta Otomana"", dar in realitate rapita de la legitimul si adevaratul sau proprietar, care era Moldova, si transmisa de catre acel ce nu avea drept s-o cedeze la acel ce nu avea drept s-o ia. In nici un caz n-a fost cucerita, caci Rusia, atuncea chemata indarat de invaziunea napoleoniana, se retragea in graba, si inca si mai putin cucerita de la populatiunea ""musulmana-tatarasca locuind sub corturi"". (...)
Natiunea Romana, progres si moralitate, Editura Albatros, 1999, Opere X. Publicistica


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.