Priviri tandre, atingeri, dar si saruturi pasionale... De Sfantul Valentin, nimic nu este mai important decat dragostea fata de jumatatea ta. Atentie insa la bolile sarutului! Sarbatoarea indragostitilor, ziua de 14 februarie, inseamna mai ales p

Priviri tandre, atingeri, dar si saruturi pasionale... De Sfantul Valentin, nimic nu este mai important decat dragostea fata de jumatatea ta. Atentie insa la bolile sarutului!

Sarbatoarea indragostitilor, ziua de 14 februarie, inseamna mai ales pentru adolescenti un prilej pentru a da frau liber sentimentelor. Pe ascuns, pe holurile liceului, si nu neaparat cu acelasi partener, saruturile joaca un rol important in aceasta etapa a vietii. De aceea, tinerii cu varste intre 15 si 19 ani sunt cei mai expusi riscului bolilor transmisibile prin sarut, cum ar fi meningita si mononucleoza infectioasa, denumita chiar boala sarutului.
STUDIU. Conform unui studiu recent realizat de un grup de oameni de stiinta de la Centrul National pentru Cercetare si Supraveghere Imunologica din Sydney, adolescentii care se saruta frecvent cu mai multi parteneri sunt de patru ori mai expusi contractarii meningitei. Sarutul frantuzesc cu parteneri multipli si eventualele boli anterioare sunt factori care maresc riscul de contractare a bolii. S-a observat ca persoanele credincioase, tocmai deoarece credinta le ""impune"" fidelitate fata de partenerul de cuplu, sunt mai protejate de meningita luata prin sarut.
De asemenea, ""persoanele care s-au vaccinat impotriva acestei afectiuni prezinta un risc mai scazut de a contracta boala"", a explicat profesorul Robert Booy, coordonatorul studiului. Bacteriile care produc meningita ""traiesc"" la baza nasului si a gatului. Multe persoane sunt purtatoare ale acestor bacterii si ele sunt transmise frecvent fara urmari. Dar in momentul in care bacteriile ajung la o persoana cu un sistem imunitar slabit, ele pot declansa meningita in forme periculoase. Trebuie retinut ca aceste bacterii se pot transmite doar prin saliva si ca ele nu rezista pe paharul sau pe gura sticlei din care a baut persoana infectata, a mai aratat Booy.
MONONUCLEOZA. O alta afectiune transmisibila prin sarut frecventa la tineri este mononucleoza - boala sarutului, care este mai putin periculoasa decat meningita. Mononucleoza este provocata de virusul Epstein-Barr, iar transmiterea ei se face tot prin saliva. 80% dintre adultii din tarile occidentale au contractat deja virusul, iar 20% dintre acestia il secreta in saliva lor.

SIMPTOME


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.