Scena politica romaneasca este zguduita din nou de unele scandaluri care nu fac altceva decat sa ne decredibilizeze in fata viitorilor nostri parteneri din Uniunea Europeana. Mai ales acum, in prag de aderare, cand Romania are nevoie mai mult ca nici
Scena politica romaneasca este zguduita din nou de unele scandaluri care nu fac altceva decat sa ne decredibilizeze in fata viitorilor nostri parteneri din Uniunea Europeana. Mai ales acum, in prag de aderare, cand Romania are nevoie mai mult ca niciodata de stabilitate politica.
Reactiile unor partide la recomandarea 1735 a Consiliului Europei nu fac decat sa demons-treze ca suntem din nou inconsecventi, ca nu ne respectam angajamentele asumate si ca nu stim ce inseamna fair-play-ul in politica.
Problema nationala a fost folosita ca unealta politica intotdeauna. Aceasta tactica atrage foarte usor capital electoral, si tocmai de aceea este exploatata. Cred ca este timpul sa scoatem problema nationala din jocurile politice. Din pacate, realitatea ne demonstreaza contrariul.
Iata ca, dupa o perioada in care parea ca am invatat ceva din comportamentul politic european, problema nationala este readusa in centrul atentiei, creand o perceptie falsa asupra realitatii anului 2006.
Consiliul Europei a facut o recomandare valabila pentru toate tarile din Consiliu si nu pentru a servi un anumit stat sau o anumita formatiune politica. Din pacate, acest lucru nu a fost inteles sau nu s-a vrut sa fie inteles.
De fiecare data este invocat interesul national si cred ca trebuie clarificat un lucru: interesul national este raspunderea tuturor, inclusiv si raspunderea UDMR. Nu pot sa nu amintesc faptul ca UDMR are desemnati in functii de raspundere oameni care reprezinta interesele Romaniei, nu numai ale maghiarilor, iar exemple in acest sens sunt o multime. Trebuie sa ne gandim cu totii ca din 2007 vom intra intr-o ""zona"" fara frontiere, numita Uniunea Europeana, in care cu totii vom incerca sa ne pastram tot ce tine de identitatea nationala: traditie, limba, cultura.
Sper ca acest lucru sa fie inteles, pana la urma, de toate formatiunile politice din Romania. La ora actuala, nu se poate spune acest lucru. Dovada, ceea ce s-a intamplat cu Statutul Minoritatilor. Mi se pare de neinteles cum se poate intampla ca, dupa ce acest proiect a fost discutat timp de cateva luni, in cadrul Coalitiei, in cadrul Guvernului, Statutul Minoritatilor sa nu fie adoptat de Parlament, pentru ca si-a dat seama cineva ca ceva nu este in regula.
Noi, reprezentantii UDMR, suntem obisnuiti sa respectam intelegerile pe care le avem. Insa trebuie ca si partenerii nostri sa le respecte. Asa poate functiona o Coalitie. Insa ceea ce se intampla acum nu foloseste nimanui, doar partidelor extremiste sau unor politicieni insignifianti care speculeaza momentul pentru a-i atrage pe acei oameni care s-au saturat sa vada scandaluri politice, in loc de programe care sa le dea garantia ca Romania a intrat in lumea civilizata. Anii trecuti au fost discutii aprinse pe tema inscriptiilor bilingve, a invatamantului in limba materna. Dupa ce au intrat in vigoare aceste reglementari, lucrurile au intrat in normal, iar oamenii nu au mai fost deranjati de aceste lucruri. Problema nationala este intotdeauna tratata prin raportarea la UDMR, ceea ce nu mi se pare corect. Este drept, UDMR este piticul cel mare, insa in Romania sunt 18 minoritati nationale reprezentate in Parlament, care beneficiaza de aceleasi drepturi si carora ar trebui sa li se ceara parerea cu privire la toate aspectele tratate prin prisma interesului national.
Concluzia este una singura: nu avem nevoie de astfel de scandaluri, care pot afecta imaginea Romaniei, intr-un moment in care mai avem un pas pana la intrarea in Uniunea Europeana. Intreaga clasa politica ar trebui sa inteleaga acest lucru si sa faca front comun, pentru un interes comun: integrarea in spatiul Uniunii Europene.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.