Contractul de un miliard de euro incheiat pe baza acordului de cooperare economica romano-elvetian nu exista. Ministerul Economiei nu a prezentat Guvernului un proiect de act normativ care sa faca referire la un astfel de contract. Acordul din 16

Contractul de un miliard de euro incheiat pe baza acordului de cooperare economica romano-elvetian nu exista. Ministerul Economiei nu a prezentat Guvernului un proiect de act normativ care sa faca referire la un astfel de contract.

Acordul din 16 iunie 2005 privind cooperarea dintre Ministerul Economiei si Comertului (MEC) si Departamentul Federal al Afacerilor Economice al Confederatiei Elvetiene este un document general, care are ca scop promovarea proiectelor economice si atragerea investitiilor straine in Romania. ""Acordul nu face referire la sume, la companii sau la asa-zisul contract de un miliard de euro. Nu apare mentionat numele firmei VaTech si nu se face referire la proiectele de la Portile de Fier, contractele pentru acestea fiind incheiate inainte de preluarea mandatului de catre mine"", a declarat ieri Codrut Seres, ministrul Economiei. El a pus la dispozitia presei textul acordului - in limba romana si engleza - pentru a pune capat speculatiilor.
REALITATE. Mai mult, MEC nu a pregatit si nu a prezentat in Guvern nici un act normativ care sa prevada incheierea unui contract de un miliard de euro in baza acestui act. ""Suma de un miliard de euro reprezinta o simpla speculatie, o fabulatie"", a subliniat Seres. El a raspuns astfel acuzatiilor facute de presedintele Basescu la intoarcerea din vizita in Ucraina, care vorbea de o ordonanta care, din greseala, le dadea ""unor elvetieni contracte de vreun miliard de euro"". Acordul nu a produs nici un efect pana acum, nici una dintre companiile din portofoliul MEC neincheind contracte de atribuire in baza acestuia. Oricum, in urma unui ordin al ministrului Economiei emis la jumatatea lui 2005, aceste firme trebuie sa respecte Legea achizitiilor publice. ""Ca atare, orice afirmatii privind existenta unui asa-zis contract sau act normativ care sa permita incheierea unui asa-zis contract de un miliard de euro, prin incalcarea legislatiei privind achizitiile publice, sunt pure inventii"", a concluzionat Seres.

DEMISIE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.