Justitia continua sa fie un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei la Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din ""saptamana judiciara"" ce tocmai s-a incheiat. Am p

Justitia continua sa fie un ""calcai al lui Ahile"" in procesul de integrare a Romaniei la Uniunea Europeana. Jurnalul National propune cititorilor o retrospectiva a principalelor evenimente din ""saptamana judiciara"" ce tocmai s-a incheiat.

Am putea-o numi o saptamana a premierelor. Dupa ce de la Revolutie incoace am vazut cu totii in justitia americana un simbol al dreptatii, la care mereu am visat, pentru prima data romanii s-au declarat dezamagiti de dreptatea marca ""SUA"". Achitarea celui care l-a omorat, din culpa, pe Teo Peter de catre o instanta militara americana a batut de departe toate supararile romanilor pe justitia nationala.
DE LA NOI. Alte doua premiere, de data aceasta in ograda noastra, au avut loc in zona Parchetelor. Prima o constituie verdictul procurorilor in cazul Iovan, solutie ce creeaza un important precedent judiciar legat de limitele pana la care poate ajunge autoprotectia dreptului de proprietate. A doua il vizeaza pe cel considerat ani la rand cel mai puternic om din Romania, detinator al unor secrete de importanta nationala. Virgil Magureanu este primul fost sef al unui serviciu secret romanesc de informatii ajuns in situatia de a fi invinuit pentru comiterea unor infractiuni grave, precum cea de subminare a puterii de stat. Ca evenimente inedite la nivelul anului in curs, amintim scandalul interceptarilor telefoanelor lui Dinu Patriciu si iesirea la rampa a presedintelui Basescu, dupa o tacere prelungita pe fondul scandalului in care mai multi membri ai Guvernului au intrat, pe rand, in conflict cu justitia.
POZITIE. Dupa ce marti ministrul Nicolaescu a facut pasul inapoi, respectand cele doua hotarari judecatoresti executorii, miercuri, seful statului a criticat dur interferentele actualului Executiv in justitie, facand declaratii socante atat la bilantul Ministerului de Interne, cat si la sedinta Consiliului Superior al Magistraturii. Umar la umar cu justitia, Basescu a realizat o cotitura importanta: ""Este inadmisibil amestecul Executivului in justitie"". Vineri, el a recunoscut chiar ca a gresit, ca si ministrul Nicolaescu, in urma cu mai multi ani, nerespectand o hotarare judecatoreasca definitiva. A fost un moment de slabiciune, care nu se va mai repeta, a asigurat presedintele, indemnand la reinstaurarea respectului fata de lege.
TELEGRAFIC. O saptamana zbuciumata, in care aproape ca au trecut neobservati Adrian Nastase, amanat doua saptamani de Inalta Curte de Casatie si Justitie cu verificarea averii, ori judecatoarea Maria Huza, deferita justitiei si suspendata din CSM. Sau procurorii Alexandru Tuculeanu si Tanase Joita, primul fost membru CSM, iar ultimul fost mare sef al procuraturii, care au fost pensionati miercuri.

CAZUL TEO PETER, DREPTATE ""MARCA SUA""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.