Cardiologii de la Spitalul de Copii din Boston au efectuat in premiera mondiala o interventie chirurgicala extrem de delicata asupra fatului.
In cadrul unui control ecografic, fatului i-a fost detectata o malformatie cardiaca (hipoplazia vent
Cardiologii de la Spitalul de Copii din Boston au efectuat in premiera mondiala o interventie chirurgicala extrem de delicata asupra fatului.
In cadrul unui control ecografic, fatului i-a fost detectata o malformatie cardiaca (hipoplazia ventriculului stang, care impiedica dezvoltarea normala a acestei cavitati si limiteaza posibilitatea de a asigura rolul de pompa). Compartimentul dintre cele doua auricule era inchis. Situatia era critica. Se conturau doua solutii: fie intreruperea sarcinii, fie interventia chirurgicala pe cord deschis imediat dupa venirea pe lume a copilului, cu sanse de supravietuire de numai 20%. SOLUTIA SALVATOARE. Mai exista o solutie. Echipa americana a efectuat aproximativ 60 de interventii chirurgicale de acest tip asupra fatului. Dar aceste operatii au dat rezultate partiale, cu tendinte de obturare a compartimentului in ultimele luni de gestatie. Pentru a evita aceste probleme, cardiologii au pus la punct un stent minuscul de 9 mm pe 2,5 mm. Ghidati cu ajutorul ecografiei, chirurgii au plasat dispozitivul la data de 7 noiembrie anul trecut, cu ajutorul unui minicateter.
La 10 ianuarie 2006, micuta Grace nu mai avea probleme de respiratie, specifice bolii ei. Trei zile mai tarziu, ea a fost supusa unei prime interventii chirurgicale pentru corectarea malformatiei, urmand sa i se faca o noua operatie peste 4 sau 6 luni.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.