Cea mai recenta premiera de la Sala Amfiteatru a TNB se numeste ""A patra sora"". O distributie de zile mari, o regie si o traducere semnate impecabil de Alexandru Colpacci. Numim un artist polono-american contemporan: Janusz Glowacki. Dramaturg,

Cea mai recenta premiera de la Sala Amfiteatru a TNB se numeste ""A patra sora"". O distributie de zile mari, o regie si o traducere semnate impecabil de Alexandru Colpacci.

Numim un artist polono-american contemporan: Janusz Glowacki. Dramaturg, romancier, scenarist, nuvelist si eseist. Un spirit atat de luminat si un condei atat de acid nu-si aveau locul intr-o Polonie de inceput de ani a€™80. Asa ca-n 1982, in urma deciziei autoritatilor poloneze de a infiinta Curtea Martiala, se stabileste definitiv la New York.
UMOR NEGRU. De acolo se vede mai clar totul. Si oricum, Glowacki poate sa scrie si despre poporul lui, supus represiunilor, cu un simt al umorului negru amintind de Kafka. Asa s-au nascut scrierile ""Da-ne noua ziua asta"" (publicat clandestin in Polonia, pentru ca cenzura a respins-o), ""Vanatoarea de gandaci"", ""Fortinbras e beat"" etc. Asta, pana-n 1990. Pentru ca destramarea lagarului comunist a fost un izvor nesecat de inspiratie pentru Glowacki. In ""A patra sora"", actiunea este plasata in Rusia zilelor noastre. Mai precis, la Moscova. Daca titlul va face sa tresariti, gandindu-va la Cehov cu ale sale ""Trei surori"", apropierea nu-i intamplatoare. Numai ca refrenul ""La Moscova, la Moscova!"" al lui Cehov nu mai e de actualitate. Cele trei surori sunt deja la Moscova, care nu mai e un vis frumos, ci un cosmar grotesc. Pe Olga, Masa si Irina le cheama Vera, Katia si Tania, iar tatal lor traieste. E un fost general din Armata Rosie, care viseaza la un razboi mondial compensator.
CURVA ERA VIRGINA. Fetele lui sunt licentiate si prostituate. Pentru ca asa-i de bon ton la Moscova. Cea mai mare se tine cu un politician antisemit care-i pe jumatate evreu, mijlocia lucreaza la zoo, fura carne din portia zilnica a tigrului Pepsy (care de foame infuleca un picior de dresora€¦) si e amanta ocazionala a unui regizor american, venit in Rusia sa faca un film trasnet care participa la Oscar, iar mezina face pe curva, desi e virgina. Alesul ei? Un mafiot dintre cei multi, care-si permite cam orice de pe urma traficului cu droguri si arme. Toate trei au puncte comune: beau de sting din cauza depresiei cronicizate, spera sa se marite cu barbatii cu care-s cuplate, privesc cu oaresice detasare ororile din jur, dar mai ales vor s-ajunga in America. Postmodernistul Glowacki gaseste solutia salvatoare: a patra sora, Cenusareasa familiei, care spala pe jos cu sarg, devine starleta filmului care ia Oscarul. Este Kolea, baiatul bun la toate, care la nevoie devine transsexual, actor-actrita, diva glamour, stindardul familiei si cea mai valoroasa moneda de schimb in tara tuturor posibilitatilor. Adica protagonistul/a unei comedii feroce din santanul zilelor noastre. Care este.

PATRU GENERATII...


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.