Un pachet de tigari sau chiar doua pachete. Atat consuma zilnic fumatorii inraiti. O echipa de cercetatori japonezi a aflat cauza fenomenului: fumatul excesiv, denumit si ""bulimie tabagica"", este de origine genetica. Cantitatea de tigari cons

Un pachet de tigari sau chiar doua pachete. Atat consuma zilnic fumatorii inraiti. O echipa de cercetatori japonezi a aflat cauza fenomenului: fumatul excesiv, denumit si ""bulimie tabagica"", este de origine
genetica.

Cantitatea de tigari consumate de un fumator depinde in mod direct de o gena responsabila cu asimilarea nicotinei in organism, se arata in studiul cercetatorilor japonezi. Descoperirea acestora deschide calea unor noi tratamente antinicotinice individualizate.
TOXICITATE. O data cu fiecare tigara, fumatorul inhaleaza peste 4.000 de substante toxice, din care 60 sunt cunoscute ca fiind cancerigene. ""Cand inhalam fum de tigara, inhalam si monoxid de carbon. Nu am pune gura la o teava de esapament pentru nimic in lume, insa facem zilnic acest gest cu tigarile pe care le fumam: e ca si cum ne-am racorda la o teava de esapament... O alta substanta inhalata este nicotina, acel drog din tigara care creeaza dependenta. Nicotina fiind un relaxant si un stimulator este explicabil de ce fumatorilor li se pare greu sa se lase de fumat"", ne informeaza dr. Magdalena Ciobanu, coordonatorul Centrului pentru Renuntarea la Fumat din cadrul Institutului de Pneumologie ""M. Nasta"".
Foarte activa asupra sistemului nervos, nicotina este descompusa in organism intr-o substanta complet inactiva: cotinina. In urma acestui proces, scaderea nivelului de nicotina in sange si in lichidul cerebro-spinal (care inconjoara creierul si maduva spinarii) determina nevoia irezistibila de a fuma o tigara. La originea descompunerii nicotina-cotinina se afla o enzima sintetizata de gena CYP2A6. Gena CYP2A6 se prezinta sub diverse forme care influenteaza timpul de descompunere a nicotinei si, deci, gradul de dependenta.
STUDIU. Pornind de la aceste constatari, echipa japoneza a studiat diferitele forme ale acestei gene si obiceiurile a 200 de fumatori, care au fumat cel putin un pachet de tigari pe zi, pe parcursul a zece ani. Rezultatul: un sfert din acesti fumatori au doua enzime asemanatoare ale genei CYP2A6. La acesti subiecti, descompunerea nicotinei se face rapid, ei fiind cei mai inraiti fumatori, deoarece consuma pana la doua pachete de tigari pe zi.
In schimb, asocierea dintre doua enzime diferite ale genei CYP2A6 (regasita la 3,5% dintre participanti) determina cel mai scazut consum de tigari (mai putin de un pachet zilnic). Celelalte forme ale genei respective se situeaza intre aceste doua extreme.

TRATAMENT PERSONALIZAT


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.