In perioada de inceput a dictaturii comuniste, din cauza activitatii sale politice, a fost arestat, anchetat si condamnat la temnita grea si confiscarea averii. S-a intors apoi in viata culturala, publicand zeci de carti si, din 1990, a reintrat in s
In perioada de inceput a dictaturii comuniste, din cauza activitatii sale politice, a fost arestat, anchetat si condamnat la temnita grea si confiscarea averii. S-a intors apoi in viata culturala, publicand zeci de carti si, din 1990, a reintrat in spatiul politic. Membru de onoare al Academiei Romane, Gabriel Tepelea implineste astazi venerabila varsta de 90 de ani. ""Am cautat sa nu rosesc in fata constiintei mele""
""Noul an de viata il primesc ca un dar al Proniei ceresti, care mi-a permis ca, dupa atatea incercari, dupa o navigare prin apele furtunoase ale existentei, sa apuc aceasta zi alaturi de familie, prieteni, cititori, auditori, de lumea romaneasca prinsa in apropiere de intelectualitate. Astazi voi fi sarbatorit intre cei care s-au aplecat asupra pasilor mei prin aceasta viata, membrii Academiei, profesori universitari, colegi, in Amfiteatrul Bibliotecii Academiei. Momentul festiv va fi precedat de un element exceptional, lansarea unei Biblii de la Blaj scrisa de Petru Pavel Aron, episcop greco-catolic. Aceasta Biblie apare pentru prima data dupa 247 de ani. Daca prin politica intelegem un exercitiu de raspundere, cred ca si activitatea literara si cea politica m-au interesat in aceeasi masura. Am crezut ca un om le poate face cu onestitate pe amandoua, pentru ca nu este obligatoriu sa le practice in acelasi timp, cum de altfel s-a si intamplat in cazul meu. Un om politic care are o viziune hotarata in viata stie ca nu va fi intotdeauna pe meterezele actualitatii, stie ca exista si momente de opozitie, stie ca vor fi si multe momente de asteptare. Acesta a fost si destinul meu. Am inceput in 1946 prin a candida pe listele de deputati ale PNT, au urmat evenimentele cunoscute si inchisoarea. Am intrat in viata politica in special dupa momentul in care a fost cedat Ardealul de Nord, cand aveam de ales intre a privi spectacolul de la distanta sau a cauta sa fac ceva pentru semenii mei, care erau si ei pribegi ca si mine. Deci, pentru un om care face politica, urmand niste principii, exista timp si pentru cultura. Ca in Biblie: «Vreme este pentru a te naste, vreme este pentru a iubi, vreme este pentru a muri». In politica, vreme este sa fii luptator, vreme este sa asezi armele in cui si sa revii la uneltele culturale. In 1998 am anuntat la o reuniune a Tineretului National Taranesc ca din acest moment nu mai doresc sa mai ocup un post de raspundere in partid, ca imi continuu calitatea de deputat, dar ma retrag din doua considerente: ca aveam la data aceea 84 de ani si pentru ca inteleg sa las loc unei alte generatii. Cu varsta mea ma impac asa cum se impaca orice om care a trecut de tinerete si care spera, pe de-o parte, sa mai realizeze ceva, sa mai poata fi util cu ceva si in acelasi timp sa traiasca zilele care i-au mai ramas cu demnitate si cu cat mai putina suferinta. Sunt lucruri care depind de noi si lucruri care vin peste noi. Eu nu cred ca am dus cu mine germenii perfectiunii. Cred ca sunt o fiinta umana care a cautat sa deschida in jur o anumita raza de lumina. In lupta cu existenta am cautat sa fiu fidel mie insumi, sa nu rosesc in fata constiintei mele.""


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.