Sunt minuscule, dar capabile sa ucida celule canceroase de cinci ori mai mari decat ele. Este vorba despre un nou tip de celule imunitare care au fost descoperite de o echipa de cercetatori francezi. Ei spera sa puna la punct noi tratamente contra ca

Sunt minuscule, dar capabile sa ucida celule canceroase de cinci ori mai mari decat ele. Este vorba despre un nou tip de celule imunitare care au fost descoperite de o echipa de cercetatori francezi. Ei spera sa puna la punct noi tratamente contra cancerului.

Posibilitatea de a invinge cancerul se afla in propriul nostru sistem imunitar. O echipa de cercetatori francezi a descoperit celulele imunitare care actioneaza direct asupra tesuturilor canceroase. Deocamdata, experientele au fost facute in laborator, pe soareci, dar cercetatorii avanseaza ipoteza conform careia un asemenea fenomen este posibil si la oameni. Studiul a fost publicat pe site-ul publicatiei Nature Medicine si va constitui coperta acestei reviste stiintifice in luna februarie.
Cercetarile reprezinta rezultatul colaborarii dintre trei mari institute din Franta: Institutul Gustave Roussy, Universitatea Paris-Sud si Institutul National de Sanatate si Cercetare Medicala, sub coordonarea profesorului Laurence Zitvogel.
Oamenii de stiinta au studiat celulele dendritice ale sistemului imunitar, cele care protejeaza organismul de o multime de factori agresori. Ele se numesc dendritice, fiindca au prelungiri externe foarte fine. La soareci, fiind situate in ficat, timus, ganglioni sau in maduva osoasa, celulele dendritice au misiunea de a ""invata"" limfocitele T sa apere organismul de virusuri, bacterii, paraziti, dar si de eventualele celule tumorale.
LIMFOCITE ""EDUCATE"". Celulele dendritice captureaza antigenele la nivelul pielii sau al mucoaselor, trec in limfa, apoi se indreapta catre ganglioni, acolo unde se afla limfocitele T, care asteapta sa fie ""instruite"". Limfocitele pornesc apoi in circulatia sangelui, unde incep ""sa patruleze"". La cel mai mic semnal de alarma, ele traverseaza peretele venei si pleaca spre tesutul agresat, unde omoara celulele infectioase sau tumorale.
MINUSCULE. Cercetatorii francezi au descoperit insa un nou subtip de celule: minusculele celule dendritice, care nu au mai mult de cinci-sase microni. Ele au fost numite IKDC (prescurtarea denumirii in engleza Interferon producing killer dendritic cell).
De ce sunt atat de pretioase aceste celule? Fiindca reusesc sa ucida direct celulele tumorale, fara a trece prin etapa intermediara a limfocitelor T. ""La soarecii atinsi de melanom sau de cancer al colonului, aceste IKDC sunt capabile sa se indrepte preferential spre zona canceroasa, unde se infiltreaza rapid si distrug tumora.
Dupa patru ore de lupta cu voluminoasele celule canceroase, IKDC ies invingatoare"", explica prof. Laurence Zitvogel.

TESTE CLINICE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.