Romania isi taie singura craca de sub picioare, ""reusind"" sa anuleze dintr-o lovitura toata legislatia - armonizata cu cea europeana - in domeniul protectiei mediului. Si asta chiar in momentul in care suntem catalogati drept ultimii din Eu

Romania isi taie singura craca de sub picioare, ""reusind"" sa anuleze dintr-o lovitura toata legislatia - armonizata cu cea europeana - in domeniul protectiei mediului.

Si asta chiar in momentul in care suntem catalogati drept ultimii din Europa la acest capitol, dupa Albania, Republica Moldova sau Belarus.
Cu 11 luni inainte de termenul aderarii la UE, Romania ramane si mai mult in urma la unul dintre capitolele marcate cu stegulet rosu: mediul. Lovitura a fost scurta si a zdruncinat din temelii tot ce se construise pana acum in privinta armonizarii legislatiei romane cu cea europeana. Este vorba de noua lege a mediului, OUG 195/2005 (intrata in vigoare duminica trecuta), pe care, desi guvernantii o considera indispensabila pentru aderare, nu face decat sa puna frana acestui proces. Nimeni nu poate intelege de ce a fost nevoie sa se adopte o noua lege-cadru a mediului in situatia in care Raportul de monitorizare al Comisiei Europene din octombrie 2005 mentiona ca Romania a transpus legislatia de mediu in conformitate cu acquis-ul comunitar.
ABROGARE. Prima prevedere a noului act normativ este aceea ca abroga vechea lege a mediului, Legea nr. 137/1995. Aici intervine imensa problema: pe vechea lege erau fundamentate toate hotararile de guvern si ordinele de ministru, precum si celelalte acte normative emise pentru a fi in concordanta cu legislatia din Uniunea Europeana. Acum, nici una dintre aceste prevederi nu mai functioneaza. Practic, pana si cele mai formale autorizatii emise in baza vechii legi nu mai pot fi aplicate si va trebui sa treaca mult timp pana vor fi emise noi acte in baza noii legi.
ARII PROTEJATE. Noua lege stabileste ca in Romania sunt mai multe arii naturale protejate, iar cea mai importanta dintre acestea este Rezervatia Biosferei Delta Dunarii.
Aberatiile nu intarzie insa sa apara. Astfel, cateva paragrafe mai jos, la art. 52, se mentioneaza ca accesul in aceste arii naturale protejate este interzis, la fel ca si practicarea de sporturi motorizate in alte locuri decat pe drumuri! Mai mult decat atat, in ariile naturale protejate este interzis si pasunatul, cunoscandu-se faptul ca pasunatul este o activitate traditionala in Delta Dunarii. Pedeapsa pentru nerespectarea acestor prevederi? Intre 60 si 70 de milioane de lei vechi pentru persoane fizice si intre 250 si 300 milioane lei vechi pentru cele juridice. In plus, in noul text de lege se mentioneaza ca autoritatea de mediu in Delta ""este reprezentata de Administratia Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii, ceea ce inseamna ca cei de la ARBDD au nevoie de mandat pentru a-si face treaba"".
In plus, in conformitate cu art. 97, alin. (2), agentii ecologi ai Administratiei Rezervatiei Biosferei Delta Dunarii nu mai pot decat sa constate contraventiile la legea mediului, dar nu au dreptul sa aplice si sanctiunile stabilite de lege.

STUDIU


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.