In prezent, localurile de tip fast-food reprezinta una dintre cele mai prospere industrii. Istoria aparitiei fast-food-urilor este legata de inventarea hamburgerului, in anul 1921, in SUA.

Restaurantele de tip fast-food sunt rezultatul dezvoltarii rapide a economiei si a schimbarii modului de viata al oamenilor. Primul fast-food a fost deschis in anul 1921, anul nasterii hamburgerului. Pe atunci, un hamburger costa 5 centi americani.
BISERICA FAST-FOOD. Unul dintre pionierii acestei industrii a fost Carl Karcher. El este de fapt cel care, in anul 1936, a ""inventat"" deservirea in automobil. Chelneritele din localul pe care il conducea, Carla€™s Drive-In Barbeque, duceau comanda la masina. Ele purtau fuste scurte si bluze cu decolteu. Localul californian era frecventat in special de tineri, pentru ca acolo puteau intalni fete frumoase, masini scumpe si aveau ocazia se manance hot-dog la orice ora din zi sau din noapte. Aceasta moda s-a extins atat de mult, incat unele biserici au imprumutat modelul ""fast-food"". Astfel, locasul de cult din Anaheim, California, proiecta slujba de duminica pe un ecran mare, instalat in aer liber, in timp ce credinciosii ramaneau in masina, avand ocazia sa comande si sa manance in timpul slujbei.
TENDINTE. In prezent, localurile de tip fast-food incearca sa-si schimbe meniul. Apar din ce in ce mai des produse naturale, bogate in fibre si sarace in grasimi, precum salatele de legume si de fructe. De asemenea, in meniu, este mentionata valoarea energetica a preparatelor, exprimata in kilocalorii. Cea mai ingenioasa actiune in acest sens a avut-o un local din Statele Unite ale Americii, care, la fiecare meniu comandat de client, atasa un abonament gratis la o sala de fitness. Pe peretii fast-food-ului erau sloganuri care incurajau clientii sa faca sport.