Calitatea apei de la robinet s-a imbunatatit in ultimii ani, dar inca nu prezinta siguranta de 100%.
Este una dintre concluziile reiesite din expunerea doctorului Rodica Costinea in cadrul Conferintei de analiza a proiectului PHARE ""Intarir
Calitatea apei de la robinet s-a imbunatatit in ultimii ani, dar inca nu prezinta siguranta de 100%.
Este una dintre concluziile reiesite din expunerea doctorului Rodica Costinea in cadrul Conferintei de analiza a proiectului PHARE ""Intarirea capacitatii institutionale si administrative a Ministerului Sanatatii in vederea adoptarii si implementarii acquis-ului comunitar in domeniul apei si riscurilor pentru sanatate."" Specialistul a spus ca studiile din 2004 au evidentiat o serie de boli care sunt legate de apa potabila. Astfel, in 2004, s-au inregistrat 635 de cazuri de dizenterie, fata de 1.835 in 2000. Numarul hepatitelor acute a fost de 3.752, iar al cazurilor cu boala diareica acuta - 31.280. Dr. Rodica Costinea, directorul general al Directiei de Sanatate Publica din Ministerului Sanatatii, ii incurajeaza pe cei care locuiesc in mediul urban sa bea apa de la robinet, insa in acelasi timp atrage atentia asupra problemelor in aprovizionarea cu apa in mediul rural. TERMENE. 2010 este termenul-limita acordat de UE pentru ca la robinetele din mediul urban sa curga apa potabila. Iar pana in 2015, Romania trebuie sa confirme ca are apa potabila 100% atat la sate, cat si la orase. Daca nu se indeplinesc cerintele Uniunii Europene, vor fi aplicate sanctiuni. Pentru apa potabila vor fi alocate 4,5 miliarde de euro, bani necesari refacerii infrastructurii. 60% din aceasta suma provine de la Uniunea Europeana si 40% din bugetul local al oraselor, de la bugetul de stat si alte institutii financiare.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.