Deficitul comercial va continua sa creasca in acest an, desi exporturile vor avea o evolutie pozitiva. Anul trecut, valoarea importurilor a depasit cu 10 miliarde de euro valoarea exporturilor realizate de Romania. Exporturile vor inregistra
Deficitul comercial
va continua sa creasca in acest an, desi exporturile vor avea o evolutie pozitiva. Anul trecut, valoarea importurilor a depasit cu 10 miliarde de euro valoarea exporturilor
realizate de Romania.


Exporturile vor inregistra o crestere in 2006, dar deficitul comercial va fi mai mare ca anul trecut, estimeaza Iuliu Winkler, ministrul delegat pentru Comert.
""Cred ca nivelul exporturilor va creste cu mai mult de 15% in acest an, iar din toate sursele reiese ca deficitul comercial va fi valoric mai mare decat in 2005, dar nu pot sa spun cu cat exact"", a afirmat Winkler. Potrivit estimarilor prezentate de Winkler, valoarea schimburilor comerciale ale Romaniei va creste in acest an cu circa 20 de miliarde de euro, pana la 70 de miliarde de euro.
RECORD. Ministrul delegat pentru Comert a apreciat ca valoarea-record a deficitului comercial inregistrat la sfarsitul anului 2005, de 10,313 miliarde de euro, este ingrijoratoare din punct de vedere al dimensiunii, dar contine si ""componente sanatoase"". Winkler a facut referire la masurile care trebuie luate de Guvern si Banca Nationala a Romaniei pentru a pastra echilibrele economice. ""Vom avea o incalzire a economiei si in 2006, se vor inregistra deficite si in continuare, dar trebuie luate anumite masuri de reducere a dezechilibrelor"", a mai spus ministrul delegat pentru Comert. Deficitul comercial al Romaniei a urcat, anul trecut, cu 40,4%, de la 7,346 miliarde de euro la 10,313 miliarde de euro. Ministrul delegat a explicat ca deficitul provine din mai multe directii, dintre care unele sunt ""sanatoase"" si se vor regasi in cresterea economica. Printre acestea se numara importurile realizate de investitorii straini pentru achizitia de tehnologie, utilaje si masini. De asemenea, avansul consumului intern reflecta cresterea performantei economice, a apreciat Winkler. ""O alta directie a deficitului provine din componenta energetica. Trebuie sa aducem resurse din import, nu vad cum putem sa echilibram balanta comerciala cu Rusia"", a mentionat ministrul delegat.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.