La mai putin de o saptamana dupa ce Ministerul Sanatatii a introdus o noua taxa, respectiv cea pe viciu, patronatele reactioneaza. 200 de euro in plus pe hectolitru la alcool si 20 de euro la 1.000 de tigari sunt doua masuri care, conform Uniunii Gen
La mai putin de o saptamana dupa ce Ministerul Sanatatii a introdus o noua taxa, respectiv cea pe viciu, patronatele reactioneaza. 200 de euro in plus pe hectolitru la alcool si 20 de euro la 1.000 de tigari sunt doua masuri care, conform Uniunii Generale a Industriasilor din Romania, UGIR 1903, vor duce la cresterea contrabandei. In privinta alcoolului, contrabanda a fost estimata de catre Romulus Dascalu (foto), presedintele Asociatiei Producatorilor de Alcool si Bauturi Spirtoase ""Garant"" la 50% din piata.

CLIENTI PENTRU SPITAL. Dascalu a propus ministrului Sanatatii ca in loc de taxa pe viciu sa ia procent din accize pentru a ridica noi spitale. In caz contrar, dupa cum a precizat presedintele ""Garant"", consumatorii de spirtoase de pe piata neagra vor ajunge cu siguranta pacienti in spitalele lui Nicolaescu, ministrul Sanatatii.
Conform reprezentantilor UGIR 1903, taxa de 200 de euro pe hectolitru este o acciza mascata, o impozitare peste nivelul european. Mai exact, aplicarea acestei taxari suplimentare de natura unei accize va face ca produsele din alcool din Romania sa aiba cea mai mare taxare din Europa, 665 Euro/hectolitru. Pe de alta parte, reprezentantii patronatelor au solicitat autoritatilor sa elimine scutirea de accize din duty-free-uri, din cauza ca suntem singura tara din Europa care avem aceasta practica. (Eugenia Mihalcea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.