""M-am saturat de narodul asta de Tariceanu!"", ar fi exclamat cu naduf presedintele Traian Basescu intr-una dintre deplasarile facute recent in strainatate. Narod e un cuvant de origine slava. Narod inseamna popor. Cuvantul se foloseste la noi pri
""M-am saturat de narodul asta de Tariceanu!"", ar fi exclamat cu naduf presedintele Traian Basescu intr-una dintre deplasarile facute recent in strainatate.
Narod e un cuvant de origine slava. Narod inseamna popor. Cuvantul se foloseste la noi prin Oltenia, imprumutat de peste granita, de la bulgari si sarbi. El defineste un personaj prost, natang si fara prea multa minte. ""Ce-ai, nana, esti narod, mancasi bureti stricati?!"", auzeam deseori in orasul copilariei mele, Turnu Serverin.
Desi pare, Traian Basescu nu vorbeste aiurea in tramvai. El transmite de cele mai multe ori, fara nici o retinere, ganduri care ii vin in minte despre unii si altii. Seful statului nu este precaut in privinta unor persoane sau situatii. A fost criticat pentru ca nu are stofa de presedinte, ca nu e diplomat, ca nu stie sa-si mascheze reactiile si gandurile. Ca da cu bata in balta si la Bucuresti, si la Strasbourg.
Premierul este, in mod evident, incalecat de actualul presedinte. Care probabil si-ar fi dorit sa-l aiba la Palatul Victoria pe ""Draga Stolo"".
Tandemul Basescu-Tariceanu este unul fortat. A aparut pe ultima suta a campaniei electorale din 2004 si s-a impus gratie unui entuziasm portocaliu fara margini. Nimeni nu se gandea atunci la raportul disproportionat de forte intre scorpionul Basescu, un comandant de cursa lunga, harsait prin furtunile oceanelor si porturile lumii, si Kuki Tariceanu, un capricorn de la Casa de moda Venus.
Toti s-au bucurat nespus de victorie, apoi unul a luat drumul Palatului Cotroceni, altul - drumul Palatului Victoria. Indraznesc sa spun ca, odata plecati pe cai diferite, asa au ramas cei doi: despartiti. Presedintele nu s-a impacat niciodata cu acest prim-ministru. A facut si face tot ce depinde de el pentru a-l schimba din functie. Il considera un nepriceput in ale guvernarii si un balast politic pentru Alianta D.A.
Basescu, sef al CSAT si coordonator al serviciilor de informatii, l-a luat destul de repede in bete pe fostul sau partener. Grupurile de interese din jurul Guvernului (reiesite din notele serviciilor secrete), neputinta si ineficienta la inundatii, disputele grave pe marginea Justitiei, scandalul telefonului dat procurorului general, Ilie Botos, legaturile periculoase cu Dinu Patriciu, mare dusman al presedintelui. Acestea sunt doar cateva teme de presa din care a reiesit cat se poate de clar ca Basescu si Tariceanu se iubesc ca sarea in ochi. Parte din aceste scandaluri a avut ca origine Palatul Cotroceni, fara insa ca sa nege cineva veridicitatea lor.
Exista o diferenta vizibila de viteza intre presedinte si premier. Basescu e locomotiva, Tariceanu e vagonul restaurant. Care doar consuma resurse, face mult fum de tigara de la grupurile de interese si unde se mai da cate o spaga pentru o bere rece.
In tot acest timp, cu fesul pe frunte, Basescu baga carbuni, trage tare pentru ca trenul Aliantei sa nu se opreasca in mijlocul unui camp, fara procente in sondaje. Transpira, munceste si suduie: ""M-am saturat de narodul asta de Tariceanu"". Apoi cugeta: el penal, la masa cu toti penalii, prin vagoane n-a mai fost demult sa mai vada si el: o fi caldura, ce mai face lumea...
Realitatea este ca in momentul in care ai un prim-ministru care este anchetat de Parchetul General, care are la randul lui un prieten aflat in vizorul serviciilor secrete de trei ani pentru spalare de bani, ceva trebuie facut. Si, din pacate, nu este singura persoana din Guvern aflata pe mana Parchetului General. Insusi ministrul Justitiei, Monica Macovei, face obiectul unui dosar. Plus un vicepremier!
Incepem singuri sa ne convingem ca ceea ce-si doreste Traian Basescu trebuie facut cat mai repede. Si anume un nou guvern, cu ""Draga Stolo"" in frunte.
Cat despre posibilitatea ca Tariceanu sa conduca viitorul Partid Dreptate si Adevar, vorba olteanului: ""Ce, esti narod?"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.