Liderul PD Emil Boc nu sustine ideea premierului Tariceanu de a se reglementa obligatia Parchetelor de a informa institutiile statului in cazul inceperii urmaririi penale impotriva unor demnitari, precum si obligatia demnitarului de a anunta public f
Liderul PD Emil Boc nu sustine ideea premierului Tariceanu de a se reglementa obligatia Parchetelor de a informa institutiile statului in cazul inceperii urmaririi penale impotriva unor demnitari, precum si obligatia demnitarului de a anunta public faptul ca este subiectul unei urmariri penale.


Emil Boc considera ca, in prezent, accentul trebuie pus pe respectarea si aplicarea cadrului legal si constitutional existent privind independenta Justitiei, iar judecatorii si procurorii trebuie sa fie imuni la orice tentativa de influentare a lor prin telefon sau alte mijloace. Liderul democrat a declarat ieri pentru Mediafax, referindu-se la declaratiile premierului Calin Popescu Tariceanu, ca o dezbatere pe tema necesitatii stabilirii unor reguli referitoare la relatia dintre Executiv si Justitie poate fi binevenita, dar ca, in acest moment, accentul trebuie pus pe respectarea si aplicarea cadrului legal si constitutional existent in acest domeniu, precum si pe cunoasterea de catre toti factorii avizati a reglementarilor privind independenta Justitiei. Liderul PD a adaugat ca politicienii trebuie sa inteleaga sa se abtina de la orice ingerinta in actul de justitie, iar CSM trebuie sa-si sporeasca rolul de garant al independentei Justitiei si de sanctionare drastica a abuzurilor si incompetentelor din actul de justitie.
FARA INGERINTE. Emil Boc a mai spus ca judecatorii se supun numai legii, iar procurorii se supun legalitatii, impartialitatii si controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului Justitiei. ""Nu putem avea o putere judecatoreasca independenta atata vreme cat exista tentatia ingerintelor asupra Justitiei"", a mai declarat presedintele PD. El a spus, de asemenea, ca, in contextul procesului de integrarea in UE, se pronunta impotriva oricarei forme de imixtiune in actul de justitie, pentru ca acest lucru sa nu fie perceput drept o influentare a Justitiei.
IMUNITATE. ""Sper ca judecatorii si procurorii sa fie constienti ca au garantate mecanismele asigurarii independentei si impartialitatii lor si ca trebuie sa ramana imuni la orice tentatii de influentare a lor, prin telefon sau prin orice alte mijloace"", a declarat liderul PD.
Boc a apreciat ca independenta Justitiei este la fel ca libertatea: trebuie sa te bati in fiecare zi pentru a o putea mentine si conserva.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.