Bancile isi muta atentia spre creditarea in lei, dupa intrarea in vigoare a normei BNR, care a majorat rezerva minima obligatorie la resursele in valuta.

Rezerva minima obligatorie pentru resursele atrase in valuta a crescut saptamana trecuta de la 30% la 35%. Coincidenta sau nu, bancile si-au modificat produsele, iar comunicarea a vizat creditarea in lei, chiar daca unele noutati vizau si creditele in valuta. Bancherii au preferat sa mute atentia clientilor spre creditele in lei.
SCHIMBARI. Raiffeisen Bank a micsorat dobanzile cu 1%-2% si a marit perioadele de creditare cu cinci ani. La creditele garantate cu ipoteca - Flexicredit Plus, a fost desfiintata limita de creditare. Ele sunt totusi plafonate, deoarece conform reglementarilor BNR toate ratele pe care trebuie sa le plateasca un client, indiferent daca isi ia un credit pentru casa, electrocasnice sau nevoi personale, nu trebuie sa depaseasca 40% din venitul sau net.
Alpha Bank Romania a imbunatatit caracteristicile creditelor pentru nevoi personale - Alpha 4ALL - acordate in lei pentru a veni in sprijinul clientilor care doresc sa se imprumute in moneda nationala, potrivit unui comunicat de presa al bancii. Dobanzile pentru creditele in lei pentru sume de pana la 10.000 de euro au fost reduse cu doua puncte procentuale. Noile valori ale dobanzilor pentru aceste credite sunt de 12% sau 13%, in functie de perioada si de suma. In noile conditii, dobanda anuala efectiva pentru creditele in lei (echivalent a 5.000 de euro), acordate pe o perioada de maximum cinci ani, este acum 16,79%.
PLAFON. HVB Bank si-a modificat si ea oferta ""sporind si mai mult gradul acestora de accesibilitate si flexibilitate. ""S-ar putea spune chiar ca banca tinteste tinerii angajati. Astfel, pentru obtinerea unui imprumut, varsta minima este acum de 20 de ani, venitul net lunar minim a scazut de la 750 lei la 600 lei si este acum raportat la veniturile familiei, si nu doar la cele ale solicitantului. In plus, vechimea minima in munca este de un an, in loc de doi, cat pre-vedeau conditiile anterioare de eligibilitate. Miscarea este normala, avand in vedere faptul ca accesul la piata creditelor in valuta a fost limitat. Toate produsele de creditare oferite de HVB Bank persoanelor fizice sunt disponibile si in valuta. Avand in vedere insa ca banca a depasit plafonul impus de BNR pentru expunerile in valuta, credite in valuta pot fi contractate deocamdata doar de persoanele care realizeaza venituri in valuta in care solicita creditul.

BNR A RESTRICTIONAT CREDITELE IN VALUTA