Presedintele UDMR, Marko Bela, ar dori ca presedintele Traian Basescu sa fie mai prudent cand face declaratii legate de minoritati, apreciind ca afirmatiile acestuia facute la Strasbourg ""nu ne-au folosit"".

Liderul UDMR, Marko Bela, a fost chestionat sambata la Targu-Mures despre recentele declaratii ale presedintelui Basescu de la Adunarea Parlamentara a Consiliului Europei (APCE) privind modelul romanesc al protectiei minoritatilor nationale. Seful statului declarase intr-un discurs sustinut la APCE, la Strasbourg, ca ""modelul romanesc de protectie a minoritatilor nationale este recunoscut pe plan european"", si ca, din pacate, ""acest tratament de tip european aplicat minoritatilor nationale nu se regaseste in state vecine Romaniei, cum ar fi Serbia, Ucraina sau Ungaria, in ciuda prezentei unei minoritati romane importante din punct de vedere numeric"".
RASPUNS. ""As dori ca presedintele Basescu sa fie mai prudent cu declaratiile referitoare la drepturile minoritatilor din diferitele tari ale Europei"", a raspuns Marko Bela, citat de Mediafax. ""Nu mi-a placut si consider ca nu ne-a folosit declaratia respectiva"", a spus Marko Bela, care sustine ca Basescu ar putea sa intrebe si liderii UDMR despre subiect, avand in vedere ca de 15-16 ani acesta este o ""permanenta preocupare"" a Uniunii. ""Am tot auzit ca suntem o tara model, ca nu mai exista probleme in domeniul minoritatilor, dar intotdeauna s-a dovedit ca mai e mult de facut. S-au facut progrese, dar nu prin astfel de atitudini, ci prin recunoasterea ca mai avem multe de facut"", a afirmat Marko Bela.
AUTONOMIE. Liderul UDMR a subliniat ca in Europa exista suficient de multe ""solutii bune"" in domeniul autonomiei si i-a lansat o provocare presedintelui. ""Reglementarea autonomiei este facuta inclusiv in Ungaria. I-as recomanda presedintelui sa studieze Legea minoritatilor din Ungaria si va vedea ca foarte multe solutii se regasesc si in proiectul nostru de lege privind statutul minoritatilor. Ii propun presedintelui un pariu: sa adoptam Legea minoritatilor din Ungaria la noi. Sa vedem daca (Basescu - n.r.) e de acord"", a incheiat Marko Bela.

REPROSURI SI DE LA PSD