Boli cardiovasculare, diabet, cancer... Pe langa acestea, obezitatea este acuzata mai nou si de favorizarea durerilor cronice de cap. Un argument in plus pentru a fi atenti la silueta. Oricat de surprinzator ar parea, aparitia migrenelor este

Boli cardiovasculare, diabet, cancer...
Pe langa acestea,
obezitatea este acuzata mai nou si de favorizarea durerilor cronice de cap. Un argument in plus pentru a fi atenti la silueta.

Oricat de surprinzator ar parea, aparitia migrenelor este strans legata de obezitate. Aceasta concluzie reiese dintr-un studiu prezentat de profesorul Marcelo Bigal, la Congresul Academiei Americane de Neurologie. Impreuna cu echipa sa de la Facultatea de Medicina ""Albert Einstein"" din New York, cercetatorul a interogat peste 140.000 de persoane.
Participantii au trebuit sa mentioneze greutatea si inaltimea si astfel li s-a calculat indicele masei corporale (IMC). Cercetatorii au constatat in acest mod ca peste 30.000 de subiecti sufereau de obezitate, adica aveau IMC egal sau mai mare de 30. Cei cu probleme de greutate au marturisit ca au suferit cel putin o criza de migrena pe parcursul unui an. Mai mult decat atat, un sfert dintre persoanele obeze au avut nevoie de concediu medical din cauza severitatii durerilor de cap. Acest rezultat i-a determinat pe autorii studiului sa afirme ca obezitatea este corelata si cu severitatea crizelor de migrena. In schimb, doar 27% dintre persoanele cu greutate normala (IMC intre 18,5 si 24,9) se confruntau cu migrene. Durata crizelor este totusi asemanatoare in ambele grupe.
EXPLICATII. Durerile cronice de cap sunt cele care se manifesta mai mult de 15 zile pe luna si care dureaza peste 4 ore in absenta tratamentului. In faza de inceput a bolii, durerile de cap sunt in general episodice, dar evolueaza spre forme cronice. Aceasta afectiune care face viata pacientilor un chin afecteaza, in lume, aproximativ 3% din populatie.
ASOCIERE. Dar cum se poate interpreta legatura dintre obezitate si migrene? Cercetatorii explica asocierea astfel: pacientii cu dureri cronice de cap sunt sedentari, stau mai mult in pat din cauza suferintei, nu practica activitati fizice. Pe de alta parte, profesorul Bigal estimeaza ca obezitatea reprezinta un factor de risc pentru migrene. El spune ca durerea de cap se declanseaza o data cu vasodilatarea vaselor de sange de la nivel cerebral. Acest fenomen este favorizat de excesul ponderal. Potrivit profesorului Bigal, ""acesti factori favorizeaza aparitia crizelor de migrena"".

TRATAMENT EFICIENT


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.