Tigarile si bauturile alcoolice se vor scumpi incepand din luna martie, o data cu introducerea taxei pe viciu. Un pachet de tigari cu peste 7.000 de lei vechi, iar un litru de alcool pur cu 70.000 de lei vechi. La aceste sume se adauga si TVA afe

Tigarile si bauturile alcoolice se vor scumpi incepand din luna martie, o data cu introducerea taxei pe viciu. Un pachet de tigari cu peste 7.000 de lei vechi, iar un litru de alcool pur
cu 70.000 de lei vechi.
La aceste sume se adauga si TVA aferenta.

Taxa pe viciu - bauturi alcoolice, tigari si jocuri de noroc - a fost introdusa prin pachetul de legi privind reforma in Sanatate, elaborat sub indrumarea ministrului Nicolaescu. Valoarea taxei este de 20 de centi pentru fiecare pachet de tigari si de 200 de euro pentru fiecare hectolitru de alcool rafinat. Nicolaescu spera ca astfel va aduna 150 de milioane de euro in acest an, iar din 2007, aproximativ 200 de milioane de euro.
Fondurile vor fi puse la dispozitia Ministerului Sanatatii ca venituri proprii, pentru trei sectoare: infrastructura, programe nationale si rezerve speciale.
REPLICA. Producatorii de alcool si tigari nu sunt de acord cu decizia Guvernului si spun ca introducerea taxei pe viciu va avea un efect invers celui calculat. Incasarile la buget vor scadea, iar evaziunea fiscala va creste.
""Evaziunea fiscala in domeniul alcoolului va ajunge la peste 90%, nivelul de taxare in alcool va ajunge la 665 de euro/hectolitru, din care 465 de euroacciza si 200 de euro taxa de viciu, ceea ce este peste nivelul european"", se arata intr-un comunicat al Organizatiei Patronale a Industriei Alcoolului si Bauturilor Alcoolice Garant.
ILEGAL. Reprezentantii companiei JTI Romania spun ca introducerea taxei pe viciu contravine Directivei UE privind taxarea produselor din tutun. ""Conform Directivei, exista doar trei tipuri de taxe care se pot aplica tigarilor, si anume: acciza specifica, acciza ad valorem si TVA, singurele, de altfel, luate in calcul pentru aderare"", se arata intr-un comunicat al companiei JTI. Taxa lui Nicolaescu va avea ca efect imediat o majorare cu peste 45% a pretului la tigari, daca se ia in calcul si acciza aferenta cresterii, estimeaza producatorii de tigari.
SOLUTII. Reprezentantii celor doua industrii au venit cu solutiile proprii pentru rezolvarea problemei sanatatii. ""Ministerul Sanatatii sa retina fondul national de sanatate din valoarea accizei sau a altor taxe care se aplica deja, deoarece acciza este prin definitie o taxa de consumatie"", opineaza Romulus Dascalu, presedintele Garant. Si producatorii de tigari propun consolidarea taxei de sanatate in acciza si inlocuirea contributiei de 10 euro pe mia de tigarete cu un procent corespunzator din acciza.

PROCES


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.