Romanii din Cipru prefera sa se intalneasca mai degraba pe internet decat la evenimente organizate special in cadrul Ambasadei de la Nicosia sau de asociatii romanesti. Fie ca au de gand sa plece din Romania pentru a munci in Cipru, fie ca au a

Romanii din Cipru prefera sa se intalneasca mai degraba pe internet decat la evenimente organizate special in cadrul Ambasadei de la Nicosia sau de asociatii romanesti.

Fie ca au de gand sa plece din Romania pentru a munci in Cipru, fie ca au ajuns deja acolo si isi cauta cazare, un loc de munca sau doar conationalii, romanii care intra pe site-ul www.cyprusalien.com au un tel comun: sa fie mai bine informati.
Potrivit publicatiei Actualitatea Romaneasca, discutiile in limba romana de pe forumul site-ului sunt grupate pe zone de interes. Mai intai informatii generale despre Cipru, apoi locuri de munca la diferite firme, recomandari, unde poti gasi un meserias (frizer, constructor, mecanic auto etc) care sa te ajute la un pret mai mic si anunturile de mica publicitate pentru cei care isi cauta cazare si loc de munca.
DIFICULTATI. Problema principala a romanilor din Cipru ramane totusi angajarea. Pentru cei veniti cu contract din Romania un singur salariu la o firma care plateste bine, in special in domeniul IT, poate sustine doua persoane si chiar poate sa insemne ""rezerve"" de bani. Pentru cei care au plecat insa pe cont propriu obstacolele sunt mari, spun romanii pe forum.
""Imi caut de lucru de aproximativ doua luni, sunt contabila si am lucrat in Romania timp de doi ani la o firma multinationala cunoscuta si in Cipru. Am facut niste cursuri care sunt recunoscute si aici, dar, cu toata sarguinta mea de depunere a CV-urilor, nu reusesc sa ma angajez. Am fost la aproximativ 10 interviuri (cam 1-2 pe saptamana), dar toata lumea descopera cu surprindere ca... nu sunt maritata cu un cipriot si au nevoie de permis de munca ca sa ma angajeze. Eu nici macar nu cunosc limba greaca. Salariile de contabil sunt in jurul a 500 lire cipriote (1.000 dolari), destul de mici fata de preturile de aici"", scrie Simona Jugastreanu.
COSTURI. Simona nu este singura femeie care s-a lovit de obstacolul impus de firmele angajatoare. O alta romanca povesteste pe forum problemele pe care le-a intampinat si ea in Cipru. ""O firma cipriota nu are cum sa angajeze un roman daca acea persoana nu este casatorita cu o persoana «de-a lor». Deoarece firma trebuie sa dovedeasca ca nu a gasit in toata tara o persoana potrivita pentru postul respectiv, apoi ca nu a gasit in toata Uniunea Europeana si abia apoi poate sa angajeze din Romania sau Bulgaria. De aceea, pentru romani si bulgari mai raman doar joburi cum ar fi menajere, muncitori in agricultura, sau, in cel mai fericit caz, ospatarite"", marturiseste Lorelai. ""Pe angajator ajunge sa il coste actele 700 de lire cipriote ca sa te angajeze"", adauga ea.
RISCURI. ""Noua legislatie spune ca romanii si bulgarii pot sa plece de la angajator fara preaviz chiar de a doua zi, daca nu le mai convine ceva. Si ce angajator arunca 700 de lire cipriote asa aiurea? Daca angajeaza cetateni ai UE ii costa actele maximum 150 de lire cipriote. Salariul minim pe economie pentru ciprioti si cetatenii Uniunii Europene este 345 de lire cipriote. O cipriota cu studii superioare are salariul la un patron de aceeasi nationalitate in jur de 500 de lire cipriote. Dar ea are casa ei. Nu mai trebuie sa plateasca chiria care ajunge in jur de 300 de lire cipriote pe luna"", conchide Lorelai.

LA NEGRU


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.