Nu e de ajuns ca forma de cancer la plaman ocupa sinistrul locul I in clasamentul celor mai raspandite cancere la barbati, nu e de ajuns ca neoplasmul la plaman este o forma brutala, rapida si mai cu putine sanse de tratament eficient, colac peste pupaza cancerul de plaman nici nu-si manifesta prezenta prin niste simptome clare, ci semnele lui sunt nespecifice, prezente si in alte boli.

Acesta este motivul pentru care cancerul de plaman se descopera de obicei in stadii avansate, in stadiile III si IV, cand este neoperabil. Totusi, simptomele sunt explicate de sef de lucrari dr. Irina Strambu, de la Institutul de Pneumologie ""M. Nasta"".
Semn de alarma este o tuse careia nu i s-a gasit cauza si rezolvarea nici dupa o luna. O tuse care-si schimba caracterul de la un moment la altul. De exemplu, fumatorii care tusesc dimineata se trezesc ca incep sa tuseasca si in restul zilei. Tocmai de aceea, fumatorii trebuie sa fie mai atenti cu fenomenele lor respiratorii. Se estimeaza ca in cancerele de plaman, bolnavii, in 85% dintre cazuri, provin din randul fumatorilor. Dar nu trebuie uitati nici fostii fumatori, care s-au lasat de tigara, dar carora le trebuie vreo 10 ani pentru a li se curata de toxicitatea fumului propriile bronhii, caci abia dupa 10 ani de la abandonul tigarii ei intra in categoria de risc a nefumatorilor. Cu toate acestea, abandonul fumatului este folositor in orice moment, caci scade astfel riscul de cancer de plaman. Un alt simptom este o durere toracica persistenta care chinuie suferindul tot timpul si se simte in acelasi loc. Omul trebuie sa dea fuga la pneumolog imediat ce observa firisoare de sange in expectoratii. Posibile semne de cancer de plaman sunt si o lipsa de pofta de mancare, o oarecare scadere in greutate si aparitia febrei.