Procuror caut invinuit pentru furtul dosarului Dana Nastase. Il astept la Parchetul General sa dea cu subsemnatul. Ofer in schimb ""sansa"" unei ""recompense"" de cel mult 15 ani de parnaie, depinde de judecator. Procurorii de la Parchetul Genera
Procuror caut invinuit pentru furtul dosarului Dana Nastase. Il astept la Parchetul General sa dea cu subsemnatul. Ofer in schimb ""sansa"" unei ""recompense"" de cel mult 15 ani de parnaie, depinde
de judecator.

Procurorii de la Parchetul General au dispus inceperea urmaririi penale ""in rem"", in dosarul privind disparitia unor documente referitoare la contul Danei Nastase din seifurile Oficiului National pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (ONPCSB). Acest lucru inseamna ca, in urma verificarilor efectuate saptamana trecuta la Oficiu, anchetatorii au stabilit ca exista suficiente date pentru declansarea cercetarilor penale. Ei au descoperit deocamdata ca dosarul a disparut dupa luna februarie a anului 2001, cand a fost vazut pentru ultima data de presedintele institutiei, Ioan Melinescu, si de plenul ONPCSB.
RISC DE INCHISOARE. Infractiunea avuta in vedere de procurori este sustragerea sau distrugerea de inscrisuri, fapta pedepsita de articolul 242 din Codul Penal cu inchisoarea de la unu la cinci ani. In cazul in care fapta penala a fost comisa de functionari publici, aceasta pedeapsa se majoreaza cu un an. Procurorii incearca acum sa depisteze si persoana sau persoanele care au pus mana pe actele secrete si le-au facut sa dispara. Motiv pentru care mai multi functionari ai Oficiului vor fi audiati la Parchet. Surse judiciare ne-au declarat ca autorii furtului sau distrugerii dosarului referitor la contul Danei Nastase risca mult mai mult decat o simpla inculpare pe marginea Codului Penal. Legea privind prevenirea si combaterea spalarii banilor sanctioneaza cu inchisoare de la 5 la 15 ani ""sprijinirea sub orice forma"" a unei asocieri infractionale in scopul spalarii banilor. Pe de alta parte, numai simpla transmitere a informatiilor secrete ale Oficiului de catre un functionar al acestei institutii, altfel decat in conditiile legii, se pedepseste cu inchisoare de la doi la sapte ani.
POVESTEA. Reamintim ca, dupa izbucnirea scandalului ""Matusa Tamara"", Oficiul a cerut procurorilor sa ancheteze misterioasa disparitie din propriile seifuri a documentului inaintat in anul 1999 de Banca Credintanstalt, in legatura cu derularea a 400.000 de dolari prin conturile sotiei lui Adrian Nastase. Potrivit legii, orice unitate bancara avea obligatia sa faca astfel de sesizari in cazul operatiunilor bancare ce depaseau 10.000 de euro. Oficiul a facut la acea vreme cateva verificari privind legalitatea provenientei banilor si, pentru ca nu au descoperit atunci vreun indiciu despre savarsirea unor infractiuni, au dispus arhivarea cazului. Fostul sef al institutiei, Iulian Dragomir, considera insa ca ultima persoana care ar fi avut acces la dosar este fostul director Mircea Popescu, cel care ""avea dubla calitate de secretar-plen si de arhivar"". Actualul sef interimar al Oficiului, doamna Steluta Oncica, ne-a confirmat dubla calitate a functionarului public Mircea Popescu. Impotriva lui si a lui Ioan Melinescu exista mai multe plangeri penale formulate la Parchetul General de fostul sef al Oficiului Iulian Dragomir.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.