OARE CUM SE FACE ca pe unii ii cheama Stirbu, pe altii Olaru si pe foarte multi Ciocoveteanu, Ingambatu sau Popagescu? Am discutat chestiunea cu un universitar de la filologie si el mi-a zis ca pe vremea lui Cuza a avut loc o reforma a onomastici
OARE CUM SE FACE ca pe unii ii cheama Stirbu, pe altii Olaru si pe foarte multi Ciocoveteanu, Ingambatu sau Popagescu? Am discutat chestiunea cu un universitar de la filologie si el mi-a zis ca pe vremea lui Cuza a avut loc o reforma a onomasticii. Familia celui care facea oale s-a numit Olaru, oamenilor mai inalti li s-a spus Lungu, iar poreclele au fost consfintite ca nume: Stirbu, Ciontu, Mutu. Si asa mai departe. Daca un roman obisnuia sa ciocoveteasca, Ciocoveteanu s-a numit. Daca altul ingamba tot timpul, ai lui au devenit Ingambatu. La fel si cu Popagestii. Logic e sa te intrebi: dar ce erau ciocoveteala, ingambareala si popageala? Exact ce-s si astazi. Ce, parca in parlament nu avem politicieni, care altceva decat sa-si ingambeze ciocoveteala si s-o popageasca toata ziua ce fac?
N-AI LOC DE VECI LA CIMITIRUL BELLU, spune un coleg, inseamna ca ai trait degeaba. E cea mai scurta si cea mai exacta definire a reusitei in viata: moartea.
UNA DIN CARTILE pe care n-am sa le cumpar niciodata, fiindca nici numele autorului
nu-mi spune nimic, nici titlul
nu-i de natura sa ma starneasca: ""Viata, intre destin si istorie"".
Nu-i corect sa ai pareri despre o carte, pe care n-o citesti, dar socotind ca romanul meu autobiografic ar fi sa se cheme ""Viata, intre Casa Scantetii si statia Bucur Obor"" nu vad de ce e nevoie sa ne raportam atat de des si pentru orice fleac la destin si la istorie. De unde atata destin si atata istorie, cat s-ajunga la toti?
CA SA PRICEP CAT DE BOGAT e un ins, mi se spune ca e ""om de Mercedes"". Am auzit expresia in mai multe randuri. O singura data, un cetatean caruia i s-a cerut parerea la un post tv cu privire la strazile Bucurestiului s-a exprimat in calitate de ""om de Dacie"". Poate c-ar fi nevoie de o evaluare mai exacta a starii sociale in masini. Formula ""om de Mercedes"" e oricum prea generala, fiindca exista oameni de maximum un Mercedes si oameni de minimum o mie de Mercedesuri. Si la Dacii incap nuante. Unul si-ar putea permite doua sau cinci. ""N-o ducem prea rau"", ar zice atunci o femeie care tine sa-si laude reusita ""sotul meu e om de unsprezece Dacii si jumatate"".
LA UN MAGAZIN DE ANTICHITATI vine un veteran de razboi cu pensie mica sa-si vanda ce are el mai de pret, decoratiile. Aici afla ca tinichelile pe care si le-a agatat in piept la Ziua Nationala si pentru care a primit an de an de la Ministerul Apararii cate o felicitare au un pret de colectie foarte mic. Batranul iese din magazin fara sa priceapa ce i s-a spus. Cum adica sa colectionezi decoratia pentru care si-a dat pe front un picior? Cum sa coste un picior cat doua kile de carne de porc cu grasime?
DINTR-UN ALMANAH aflu ca pe Lenin il chema de fapt Zederblum. Si daca stiam asta mai devreme, lumea ar fi fost altfel? Lumea nu, dar Lenin precis ca n-ar fi fost chiar atat de Lenin.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.