Ritualul dejunului la curtea regelui Ludovic al XIV-lea se desfasura ca o adevarata parada. Iar fripturile, inainte de a ajunge pe masa acestuia, erau minutios cercetate. Franta... Curtea regelui Ludovic al XIV-lea. Era supranumit Regele Soare. D

Ritualul dejunului la curtea regelui Ludovic al XIV-lea se desfasura ca o adevarata parada. Iar fripturile, inainte de a ajunge pe masa acestuia, erau minutios cercetate.

Franta... Curtea regelui Ludovic al XIV-lea. Era supranumit Regele Soare. De ce? Ii placea ca viata de la curtea sa, lumea plina de animatie a Versaillesului sa graviteze in jurul sau, cu alte cuvinte el era soarele, iar intregul univers al curtii era luminat de stralucirea sa. Nu vom arunca decat ""o scurta ochire"" in dormitorul Regelui Soare. Multe din curtezanele de la curte erau onorate de ""lumina sa"", anecdotica timpului povestind despre multele ""insolatii"" ale nobilelor.
Dar sa revenim la ale bucatariei. ""Numai cu supravegherea bucatariei regelui se ocupau 96 de notabilitati, dintre care 36 stolnici, 16 controlori, 12 maresali ai curtii si un prim-maresal al curtii"", dupa cum se mentioneaza intr-o ""Istorie culturala a prostiei omenesti"".
POMPOS. Care era ritualul dejunului? Se desfasura ca o adevarata parada. La ora potrivita majordomul ciocanea cu bastonul la usa camerei garzii si striga: ""Domnilor, tacamul regelui!"". In acel moment, fiecare ofiter lua tacamul care ii era dat in ingrijire si tot alaiul se pornea spre sufragerie, cu majordomul in frunte. In momentul in care tacamurile se puneau pe masa activitatea ofiterilor lua sfarsit. Asezarea tacamurilor intra in atributiile altor curteni. Cel care taia painea era sambelanul. Cand masa era aranjata, majordomul striga, din nou, la garda: ""Domnilor, friptura regelui!"" Inainte ca fripturile sa ajunga pe masa regala erau minutios cercetate. Apoi, maresalul curtii aranja tavile si inmuia doua felii de paine in sos. Una era gustata de maresal, iar a doua - de stolnic.
Daca cei doi degustatori considerau ca fripturile sunt bune, alaiul isi continua ""cursa"". In frunte - majordomul cu bastonul tipic functiei sale, apoi - maresalul curtii cu ""toiagul de ceremonii"", dupa care veneau sambelanul cu o tava cu friptura, stolnicul - cu alta, inspectorul bucatariei - cu a treia si inca cativa demnitari cu restul tavilor. Acest ""spectacol al fripturilor"" era escortat de o garda militara ce purta pe umeri archebuze (pusca ce se spijinea pe o furca). Regele era anuntat, conform ritualului, ca masa este gata. Servirea mesei era asigurata de sase nobili sambelani. Unul taia carnea, altul o aseza pe farfurie, al treilea o oferea si restul erau pregatiti pentru a face fata neprevazutelor.

TIPIC


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.