La 30 ianuarie este marea sarbatoare crestina a celor Trei Mari Ierarhi si dascali ai lumii: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur. Invatamantul teologic ortodox ii are ca patroni spirituali, iar una din bijuteriile arhitecturale din

La 30 ianuarie este marea sarbatoare crestina a celor Trei Mari Ierarhi si dascali ai lumii: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur. Invatamantul teologic ortodox ii are ca patroni spirituali, iar una din bijuteriile arhitecturale din Moldova, Biserica Trei Ierarhi din Iasi, le este inchinata celor trei sfinti.

Ziua de 30 ianuarie a fiecarui an este una de referinta pentru lumea crestina. In primul rand, este marea sarbatoare ortodoxa dedicata Sfintilor Trei Ierarhi Vasile cel Mare, Grigorie de Nazians si Ioan Gura de Aur. In al doilea rand, din 1936, la primul Congres al Profesorilor de Teologie, de la Atena, s-a hotarat ca acesti mari sfinti sa fie luati drept protectori ai invatamantului teologic ortodox din lume.
MODELE. Crestini convinsi, provenind din familii crestine adevarate si insusindu-si in mod serios vaste invataturi teologice si laice ale timpului lor, cei trei sfinti au avut in acelasi timp si o traire conforma cu ceea ce invatau despre Dumnezeu in scrierile si predicile lor.
Sfantul Vasile cel Mare a avut o personalitate manifestata pe mai multe planuri. Ca teolog, a scris tratate de mare profunzime (""Despre Duhul Sfant"", ""Contra lui Eunomiu""), ca exeget, a scris despre creatie (""Omilii asupra Psalmilor"" si ""Omilii la Hexaimerion""), ca pedagog, a scris invataturi pentru tineri, ca liturgist, a alcatuit Liturghia care ii poarta numele, iar ca ascet, a elaborat reguli pentru viata monahala. Nu trebuie sa uitam ca tot Sfantul Vasile cel Mare, spunand ca ""nu poate exista pace sociala fara o dreptate sociala"", a intemeiat institutia de caritate crestina, numita ""Vasiliada"".
Sfantul Grigorie de Nazians este primul dintre parintii bisericii care a folosit termenul teologie vorbind despre inalta contemplare a lui Dumnezeu, spunand ca spre descoperirea dumnezeiasca duc acestea trei: Vechiul Testament, Noul Testament si Biserica. Mai este numit si Teologul sau de Dumnezeu Cuvantatorul. Sfantul Ioan, unul dintre parintii cu predicile cele mai frumoase, numit de aceea si ""Gura de Aur"" sau ""Hrisostom"", a lasat si el scrieri importante pentru biserica, precum si Liturghia ce se savarseste in cea mai mare parte a anului.
Aparatori ai adevarului de credinta, ai unitatii bisericii, prin viata si trairea lor, cei Trei Sfinti Ierarhi au facut ca epoca lor sa fie considerata de aur. Pentru ca sunt intr-adevar modele de urmat de preoti, de crestinii de rand, de toti cei care aspira sa cunoasca ceva din tainele si profunzimea invataturii teologice. Au reusit sa imbine exemplar ortodoxia, adica dreapta credinta, cu ortopraxia, adica trairea cea adevarata a credintei.
INVATAMANTUL. Unitatile de invatamant teologic ortodox sunt si ele in sarbatoare de ziua celor trei mari sfinti ierarhi. Daca in Romania existau in 1989 doar doua institute de teologie ortodoxa - la Bucuresti si la Sibiu - acum sunt 14 facultati de gen care pregatesc nu doar viitori preoti, ci si asistenti sociali, profesori de religie, pictori si restauratori bisericesti. De asemenea, au luat fiinta mai multe seminarii teologice, ajungand la cateva zeci, aria fiind completata cu scoli postliceale sanitaro-teologice si de posibilitatea specializarii post universitare.

BISERICA TREI IERARHI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.