De la inceputul anului, companiile de securitate informatica au descoperit trei noi variante de programe malitioase pentru telefoanele mobile. Acestea afecteaza modelele cu sistem de operare si se transmite prin bluetooth. In 2005, creatorii de vi
De la inceputul anului, companiile de securitate informatica au descoperit trei noi variante de programe malitioase pentru telefoanele mobile. Acestea afecteaza modelele cu sistem de operare si se transmite prin bluetooth.

In 2005, creatorii de virusi au lansat zeci de malware (viermi sau troieni) pentru celularele cu sistem de operare: Asa cum Windows este tinta ""perfecta si preferata"" in cazul computerelor, asa a devenit Symbian la telefoanele mobile. Noile descoperiri in domeniu au fost semnalate de Symantec: PbStealer.D, Botton.E si Sendtool.A. Fiecare troian se transmite de la un telefon la altul prin bluetooth. Avand in vedere ca raza de actiune a acestei tehnologii este de numai 10 metri, raspandirea lor este inceata.
OFENSIVI. Cel mai periculos este Botton, deoarece reporneste terminalul la executare, dar pornirea va esua, pentru ca acest malware instaleaza si fisiere corupte pe sistem, spun specialistii de la Symantec. Daca PbStealer trimite address book-ul utilizatorului, continutul din notepad si agenda catre alte terminale, Sendtool plaseaza in celular un ""instrument"" cu care sunt expediate programele malitioase catre alte terminale echipate cu tehnologia bluetooth. Daca in vara lui 2004, aparitia primului virus pentru telefoane mobile, Cabir, a fost vazut ca o ""amenintare exotica"", anul trecut au aparut numeroase studii care analizau potentialul financiar al pietei de securitate de antivirusi pentru celulare. Deja, Symantec, Trend Micro, McAfee, F-Secure sau Kaspersky Lab ofera si produse de acest gen.
CU DEDICATIE . Unul dintre cele mai interesante programe malitioase a fost Drever-C. Potrivit cercetatorilor antivirus de la F-Secure, in codul troianului se afla o ""dedicatie"" la adresa companiei de securitate informatica: ""F-Secure trebuie sa moara!!!! Va rog sa nu mai faceti antivirusi pentru virusii mei si nici eu nu voi mai dezvolta virusi pentru antivirusii vostri"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.