Generalul Vasile Milea s-a aflat in noaptea de 21/22 decembrie 1989, in zona baricadei de la Inter. Marturiile dramatice, pe care vi le prezentam in premiera, atesta zelul cu care el s-a pus atunci in fruntea dispozitivului militar de represiune pe

Generalul Vasile Milea s-a aflat in noaptea
de 21/22 decembrie 1989, in zona baricadei de la Inter. Marturiile dramatice, pe care vi le prezentam in premiera, atesta zelul cu care el s-a pus atunci in fruntea dispozitivului militar de represiune pe care, la un moment dat, l-a si coordonat personal.

De aproape 16 ani, generalul Vasile Milea este considerat un erou martir al Revolutiei din Decembrie 1989. Un erou tragic care, pus in fata obligatiei de a comanda Armata impotriva poporului sau, a preferat sa-si jertfeasca propria lui viata. Marturiile pe care le prezentam in continuare arata insa ca, cel putin in noaptea de 21/22 decembrie 1989, ministrul Milea nu a facut absolut nimic pentru a impiedica reprimarea manifestantilor din Bucuresti, care ridicasera baricada de la Hotelul Intercontinental. Mai mult decat atat, la un moment dat, generalul s-a implicat personal in actul de comanda al fortelor militare care au intervenit cu duritate in acel loc. Iar pentru aceasta, el ar fi fost chiar felicitat de Elena Ceausescu.
""ZECE INDICATIVE"". Colonelul Dan Plavitu era in 1989 ofiter, in cadrul Comandamentului Trupelor de Transmisiuni, cu gradul de capitan. La 21 decembrie, impreuna cu colegii sai Tufan, Raducu si Stan au fost trimisi la sediul CC al PCR, cu ordinul de a se pune la dispozitia ministrului Apararii Nationale. Dupa ce ei au ajuns acolo si dupa ce si-au instalat aparatura de telecomunicatii, un ofiter din cadrul grupei operative le-a adus la cunostinta ca vor lucra sub indicativul ""Rondoul"". Conform planurilor de operatii valabile pentru timp de razboi, acest indicativ il reprezenta pe ministrul Apararii Nationale. De asemenea, cu aceeasi ocazie, li s-a adus la cunostinta ca ei erau cei care urmau sa tina legatura cu efectivele militare dislocate in diferite puncte ale Capitalei. In legatura cu acest aspect si cu repartizarea indicativelor de lupta, Plavitu spune ca, avand ordin doar sa asigure liniile de comunicatii cu aceste efective, transmisionistii nu cunosteau ""care era taria acestor forte si nici caror unitati le apartineau"". In urma acestui fapt, recunoasterea si transmiterea mesajelor s-a facut conform indicativelor codificate care le fusesera aduse la cunostinta. ""Din cate imi amintesc, au fost circa zece astfel de indicative"".
""RONDOUL"". Chiar si acum, la peste 15 ani de la acele evenimente, Plavitu isi aminteste cu precizie: ""Retin ca in seara de 21 decembrie 1989, tarziu, dar in mod sigur inainte de a se fi auzit primele focuri de arma din oras, in biroul nostru, al transmisionistilor, a venit generalul Vasile Milea. El ne-a ordonat verbal sa transmitem catre indicativele de apel ce ne fusera indicate si cu care stabilisem deja legaturile, sa nu se deschida focul decat la ordinul «Rondoului». Nu a facut alte precizari si nu a cerut sa i se raporteze despre executarea acestui ordin. Am procedat conform dispozitiilor ministrului, dar am constatat ca unele indicative de apel, respectiv efectivele si fortele cu care intram in legatura radio, nu stiau cine este «Rondoul». Ulterior, aceasta situatie a fost remediata.""
PRIMELE FOCURI DE ARMA. Plavitu relateaza si despre momentul in care a inceput sa se traga in centrul Capitalei. ""Dupa transmiterea acestui ordin imi aduc aminte ca eram la etajul sase al sediului CC al PCR cand au inceput sa se auda focuri de arma dinspre Piata Universitatii. De acolo am auzit o adevarata canonada si am vazut traiectoriile gloantelor trasoare, care erau in sus si oblic. In mod cert am vazut ca unele gloante loveau zidurile cladirilor. Am fost surprins de ceea ce se intampla, pentru ca nu primisem vreo dispozitie privitoare la un ordin de deschidere a focului pe care sa-l fi transmis mai departe asa cum ne ceruse ministrul Apararii Nationale. Am dedus ca acest ordin fusese dat de generalul Vasile Milea, dar folosindu-se un alt canal de comunicatii decat grupa noastra.

ORDINUL. Blindatele Armatei au intrat in forta in baricada la comanda ministrului Milea


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.