Dupa parerea unor arheologi, unele populatii de pe glob au descoperit berea inaintea painii. Dovezile arata ca toate civilizatiile dezvoltate ale antichitatii se bucurau de productii insemnate de spirtoase.

Bauturile alcoolice au facut parte din viata oamenilor inca din timpurile preistorice. Multi dintre arheologi sunt de parere ca din struguri se facea vin inca de acum 10.000 de ani si berea exista chiar dinaintea vinului. De-a lungul istoriei, alcoolul a fost folosit pentru a calma spiritele, pentru a le da luptatorilor curaj in batalii, pentru incheierea de tratate, a seduce amantii si a celebra momente deosebite. Istoricii merg mai departe si afirma ca in triburile nomade se facea bere din apa si orz inainte chiar de a se invata sa se faca paine. Celtii, grecii, nordicii, egiptenii si babilonienii erau recunoscuti pentru cantitatile mari de alcool produse si consumate. Egiptenii puneau bauturi alcoolice printre proviziile pe care si le faceau pentru viata de apoi.
BEREA. O data cu dezvoltarea agriculturii, s-a inmultit si numarul de materii prime necesare producerii de alcool. Sumerienii, in jurul anilor 4000 i.Ch, aveau cea mai avansata agricultura. Arheologii au descoperit dovezi privitoare la faptul ca aici se produceau bauturi alcoolice: simboluri cuneiforme infatisand oameni in stare de ebrietate, dar si descrieri ale modului in care se facea bere in acele timpuri.

TEHNOLOGIE. Berea era pastrata in butoaie si in antichitate