Dupa parerea unor critici de teatru exista o penurie de texte valoroase romanesti de dramaturgie. In acest context, la ARCUB se joaca o piesa de teatru underground: ""I Hate Helen"", de Peca Stefan. Comedia alternativa o jucam cu totii. Cel puti

Dupa parerea unor critici de teatru exista o penurie de texte valoroase romanesti de dramaturgie. In acest context, la ARCUB se joaca o piesa de teatru underground: ""I Hate Helen"", de Peca Stefan.

Comedia alternativa o jucam cu totii. Cel putin asta-i senzatia pe care-o ai de indata ce-ncepe piesa. Qui pro quo? Cine stie, desi ne consideram oameni normali la cap (cu oarece suspiciuni de schizofrenie). Din partea altora, fireste.
Ce-i pe scena nu-i si-n viata. Poate seamana, dar... Dar ce? Cand traiesti cu impresia ca tot ce-ai citit, invatat si trait ar fi putut avea o alta finalitate, nu mai stii daca ai vrea sa continui jocul. Ca sa fie mai palpitant, iubirea se transforma-n ura. Cele mai cretine desene animate devin serialul preferat. Blonda absoluta (cu vadite calitati de miss dansatoare la bara-ntr-o telenovela) devine iubita adorata. Pentru a o salva dintr-o marsava casatorie c-un grec (puah!), prietenii cei mai buni se transforma-n asasini cu sange rece. Dar asupra tuturor vegheaza iepurasul spatial Emerson, un fel de deus ex machina al universului, fie el si fictiv.
HATE STORY. Povestea lui Steve, caci asa-l cheama pe personajul caruia i se intampla toate cele, e foarte simpla. Satul de o lume suficient de inglodata-ntr-ale ei incat sa nu-i mai pese si de el, Steve isi creeaza propriul univers: o camera sordida, bine ""mobilata"" cu cutii de bere si desene (aparent) fara sens pe pereti, de unde emite (ilegal) o emisiune tv pe internet. N-o sa credeti, in cutia asta mediatica, unde ai impresia ca nu-i lipseste nimic (de sex virtual ai auzit, banuiesc), patrunde o juna. Una in carne si oase. Draguta. Si, ca sa fie pe trend (citeste cool), parul ei ca pana corbului devine dintr-o data blonda à la Barbie. Asa costumata, cu voce pitigaiata y compris, ii ia mintile lui Steve, care-o cere de nevasta in direct, in propriul show. ""Crea€™ ca da"", raspunde Helen, caci despre ea e vorba, la intrebarea: ""Vrei sa te mariti cu mine?"" si pleaca la Paris, cu o bursa (asa-i ca Erich Segal ar fi fost gelos
pe-o asa intorsatura a lucrurilor, pe care el n-a dat-o in al sau best seller ""Love Story"", preferand s-o omoare c-un cancer galopant pe biata Jennifer?), unde pare intr-adevar sa se marite. Dar nu cu Steve, ci cu Stamos... Si-atunci, cum sa n-o urasti pe Helen? Ura e cea care-l aduce cu picioarele pe un pamant real pe Steve. Povestea de dragoste s-a transformat subit intr-una de ura, iar Jerks si iepurasul Emerson, singurele personaje fidele din jurul lui, ii alimenteaza dorinta de razbunare. Desenele de pe pereti devin descifrabile: ""I Hate Helen"" e scris cu sange, iar punctul pe ""i"" e chiar capul dramaturgului Peca Stefan.

COLAJE DE PERSONAJE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.