O intalnire pe care premierul tarii si ministrul Justitiei o au cu un inculpat la cateva zile dupa retinerea lui de catre Parchet este devoalata de presa sapte luni dupa ce ea a avut loc. Prinsi cu pantalonii in vine, Tariceanu, Patriciu, Macovei se

O intalnire pe care premierul tarii si ministrul Justitiei o au cu un inculpat la cateva zile dupa retinerea lui de catre Parchet este devoalata de presa sapte luni dupa ce ea a avut loc. Prinsi cu pantalonii in vine, Tariceanu, Patriciu, Macovei se incurca de doua zile in minciuni. Cand a avut loc intalnirea, cine a convocat-o, ce s-a discutat. Din hatisul
minciunilor lor, un lucru este cert: un inculpat a fost primit la Guvern pentru a se plange de cum isi face justitia treaba in dosarul lui si si-a discutat cazul cu seful Executivului si cu ministrul Justitiei. Intalnirea a fost atat de inofensiva, incat cei doi oficiali au decis sa o tainuiasca.

Marti, 24 ianuarie, Jurnalul National dezvaluie ca in vara Palatul Victoria a fost locul de intalnire a prim-ministrului, brat la brat cu ministrul Justitiei, cu un inculpat. Nu o vizita de curtoazie, ci una in care s-a discutat chiar dosarul in care acesta este cercetat de catre Parchet. Inculpatul nu este unul oarecare. Este presedintele unuia din cei mai mari contributori la PIB-ul romanesc. Este insa si bun prieten cu premierul si coleg de partid cu aceasta. Iar discutia se poarta dupa ce inculpatul in cauza a fost retinut de catre Parchet si dupa ce acelasi premier il sunase pe procurorul.
VARIANTA 1. Premierul si ministrul Justitiei tac. Cel care sparge tacerea este Dinu Patriciu. Presedintele Rompetrol recunoaste ca a avut aceasta intalnire, dar ""prin martie-aprilie, cam asa ceva"". Cu ce ocazie? Uite asa ca sa discute ""reforma justitiei"". ""In primul rand"", intareste Patriciu. In al... doilea rand mai era pe agenda si tema ""implicatiilor politico-economice ale investigatiei careia ii facem obiect noi, Rompetrolul"". Cu alte cuvinte obiectul discutiei l-a facut dosarul aflat in lucru la Parchet. Ce a spus ministrul Justitiei in acest caz? Domnul Patriciu sustine ca doamna ministru l-a asigurat ca reforma justitiei va reglementa ""in primul rand"" materia apararii drepturilor omului ""in aceste procese judiciare"".
VARINTA 2. Abia in cursul serii, ministrul Justitiei se decide sa vorbeasca. Arunca mai intai buzduganul catre agentia de presa Mediafax careia ""Ministerul"" ii confirma ca ministrul a participat la discutie, dar doar pentru ca a fost convocata de premier. Nu a stiut nici continutul discutiei, nici cine mai participa la ea. Pe Patriciu l-a gasit acolo, spune ea. Intr-un comunicat de presa, Macovei dezvaluie insa un element extrem de important, confirmand informatia publicata de Jurnalul National, aceea ca intalnirea a avut loc dupa retinerea lui Patriciu si telefonul dat de Tariceanu la Parchet. Troica de la Guvern s-a petrecut deci in iunie, nu in martie-aprilie. Cu ce scop? Pentru ca Patriciu sa sustina ca ""i s-au incalcat drepturile procedurale"" si ca ""in dosar sunt chesiuni economice complexe"". Asadar, tot despre dosar au discutat. Discutia i s-a parut ministrului ""inoportuna"", dar nu s-a ridicat sa plece pentru ca este ""un om politicos"".
VARIANTA 3. Ultimul la vorbitor, cand ar fi trebuit sa fie primul, Calin Popescu Tariceanu lanseaza un comunicat semnat de Biroul de Presa al Guvernului prin care informeaza ca ""in luna iunie"" - undeva in cursul acestei luni - a avut o intalnire cu dl Dinu Patriciu in calitate de presedinte Rompetrol, la solicitarea acestuia. Surpriza. In acele momente, Dinu Patriciu era extrem de convins in declaratiile acordate posturilor de televiziunea ca intalnirea a avut loc la solicitarea prim-ministrului. La fel cum sustine si ca intrand in birou a gasit-o acolo pe Macovei, si nu invers.
Comunicatul Guvernului justifica ""audienta"" prin faptul ca Patriciu ameninta sa dea in judecata statul roman pentru ca drepturile sale si ale companiei sale au fost incalcate de autoritatile romane. Intrebata de Realitatea TV, Macovei declara: ""Nu imi aduc aminte daca in aceasta intalnire s-a ridicat aceasta problema"".
REVENIREA 1. Ieri dimineata, inainte de o noua audiere la Parchet, Dinu Patriciu isi cerceteaza mai bine trecutul destul de recent si afla ca intalnirea de la Guvern a avut loc intr-adevar in luna iunie. Cand iese de la Parchet marturiseste si ca intalnirii i s-a dat curs la solicitarea sa, si nu a premierului cum declarase anterior. Insista totodata ca a discutat cu ministeriabilii despre reforma justitiei, pentru ca reuniunea se petrecea ""inainte de prezentarea in Parlament a pachetului de legi privind reforma in justitie"".
""Dupa cateva momente a venit si ministrul Justitiei, Monica Macovei, si a fost o intalnire de informare, pentru ca este normal ca atunci cand este in litigiu o problema ce afecteaza interesele statului roman sa existe o asemenea discutie"", a dezmintit Patriciu si declaratia sa de cu seara cum ca Macovei era deja acolo cand a ajuns el la Tariceanu.
Intalnirea a avut loc fiindca el solicitase o audienta premierului pentru a-l anunta in legatura cu o notificare facuta impotriva statului roman la Washington. ""Am crezut ca este normal si politicos sa anunt acest lucru. In ziua respectiva (n.r. - cand a avut loc intalnirea la care a participat si ministrul Justitiei) am fost chemat de la cabinetul premierului si mi s-a spus ora la care sa ma duc"", a sustinut Dinu Patriciu.
REVENIREA 2. Premierul Calin Popescu Tariceanu acorda in cursul diminetii un scurt interviu postului de Radio Guerilla, in care o face mincinoasa pe Monica Macovei. El sustine ca ministrul Justitiei stia de la el care era tema intalnirii si cu mult inainte de producerea ei. ""Discutia care s-a derulat in prezenta ministrului Justitiei, care sigur ca fusese instiintata despre continutul discutiei de mine. Nu a fost pentru doamna Monica Macovei nici un fel de surpriza. Nu aveam de ce sa-i ascund acest lucru. Din contra, am avertizat-o dinainte. I-am spus de mai multa vreme ca ar fi util in contextul dat sa facem o intalnire si sa ascultam care este punctul de vedere al companiei"", sustine Tariceanu. Cine a mintit? ""Doamna Macovei am impresia ca... vrea sa lase impresia ca..."", raspunde el.
REVENIREA 3. Guvernul Romaniei il face mincinos pe seful sau. Purtatorul de cuvant al insitutiei, Oana Marinescu, afirma intr-un briefing in jurul orei 14:00 ca nu Tariceanu a informat-o pe Macovei despre tema discutiei si celalalt invitat, ci a insarcinat cabinetul sau sa faca acest lucru. ""Premierul a transmis personal cabinetului sa o invite pe doamna ministru la intalnirea cu dl Patriciu, considerand ca e bine ca doamna ministru sa afle direct de la directorul Rompetrol despre ce e vorba. De la cabinet informatia a plecat incompleta catre doamna ministru si s-a ajuns doar ca este invitata la premier"", si-a contrazis Oana Marinescu seful, care sustinuse ca din timp a anuntat-o pe Macovei despre o intalnire cu Patriciu.

DESPRE CE AU DISCUTAT?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.