Ambitiile nucleare ale Iranului starnesc ingrijorare in randul comunitatii internationale. Nu este vorba doar despre teama, destul de intemeiata, ca Iranul ar putea folosi forta nucleara, pe care ar putea-o dobandi destul de curand, in scop de in
Ambitiile nucleare ale Iranului starnesc ingrijorare in randul comunitatii internationale.

Nu este vorba doar despre teama, destul de intemeiata, ca Iranul ar putea folosi forta nucleara, pe care ar putea-o dobandi destul de curand, in scop de intimidare. Spaima este mai mare doar la gandul ca Statele Unite, care s-au erijat in ""politistul planetei"" in ultimii ani, ar putea lua in propriile mani rezolvarea crizei. La fel ca in cazul Irakului, acceptul comunitatii internationale sau dezaprobarea acesteia nu ar reprezenta un motiv suficient de serios pentru ca America sa nu-si duca la bun sfarsit ceea ce si-a propus. Si optiunile sale nu sunt deloc pacifiste. Statele Unite nu cred in ceea ce pledeaza europenii, in diplomatia ""soft"", bazata pe negocieri, cedari si exigente. Administratia Bush rezolva problemele cu bombele.
TREI SCENARII. Cel mai plauzibil scenariu vehiculat de analisti ar fi o interventie ""chirurgicala"" a americanilor in Iran, printr-un atac aerian, asupra unui numar limitat de locatii nucleare suspecte. ""Centrala nucleara de 1.000 de megawati de la Buchehr va fi probabil tinta acestui atac, la fel ca si locatiile nucleare suspecte de la Nantaz si Arak"", sustine publicatia online Globalsecurity.org. O alta posibilitate la indemana Washingtonului ar fi bombardarea indelungata a tuturor locatiilor nucleare, situatie in care Iranul ar putea riposta. In schimb, scenariul invaziei americane in Iran pare destul de indepartat. Americanii au mainile ocupate cu Irakul, chiar daca un inalt responsabil al Pentagonului a declarat recent ca intre 45.000 si 75.000 de soldati ar putea fi detasati pentru aceasta actiune.
Desi ar putea parea ca americanii si-au stabilit deja strategia pentru Iran, un singur lucru ii tine pe loc: imprevizibila reactie a Iranului. (Ana Ilie)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.