Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, crede ca romanii au inceput sa priveasca mai realist Uniunea Europeana, dar vor sa afle tot mai multe informatii despre avantajele si dezavantajele integrarii.

Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti a dat ieri publicitatii Eurobarometrul cu numarul 64, ca romanii au o perceptie mai realista asupra Uniunii Europene, semanand in acest sens tot mai mult cu alti europeni.
Realizat in toamna anului 2005 pe un esantion de 1.000 de persoane, sondajul arata ca increderea romanilor in UE a scazut la 64%, fata de 74% in toamna 2004 si 68% in primavara lui 2005. Romanii sunt mai putin eurooptimisti, fara a se inregistra insa o crestere a euroscepticismului, ci a indiferentei lor fata de Uniunea Europeana.
Jonathan Scheele, seful Delegatiei Comisiei Europene in Romania, a apreciat ca ""acest raport arata ca romanii seamana tot mai mult cu ceilalti europeni, chiar daca in multe privinte tind sa fie mai increzatori decat altii in proiectul european. Este un proces firesc de apropiere, nu numai cronologica, de Europa, ci si mentala"". ""Nu vreau o incredere oarba"", a precizat europeanul.
SA NE AJUTAM SINGURI. Scheele a facut un apel la realism, explicand ca ""UE nu este un panaceu"" si, cu toate ca apartenenta la aceasta organizatie va reprezenta un ajutor, Romania trebuie sa-si rezolve problemele pe plan intern. ""Uniunea Europeana nu este un panaceu al problemelor Romaniei, ea nu va scapa tara nici de saracie, nici de coruptie, nici de droguri, nici de teroristi. De toate aceste plagi nu puteti scapa decat prin propriile eforturi. Sigur ca apartenenta la UE prospera, stabila si solidara ajuta. Din rezultatele ultimului raport national al Eurobarometrului, intelegem ca lucrurile merg in directia normalitatii"", a spus Jonathan Scheele. Oficialul a tinut sa sublinieze, drept semnal pozitiv, ca este in crestere cererea de informare.

TEMERI